НОВИНИ

Кръвната картина предсказала смъртта на Христо?

Епикризата за престоя на 19-годишния, вече покоен, абитуриент Христо Денев, във великотърновската болница дава информация не само с какво са опитали медиците да го лекуват, но и е възможно да се окаже сериозен фактор за самите доктори и следващите болни от COVID-19.

След потресаващия разказ на баща му Иван Денев за условията, в които момчето му е живяло 2 седмици от постъпването до леталния изход, Lupa.bg ви запознава с медицинската документация и нейното разплитане на човешки език, за да стигне до най-обикновената пълна кръвна картина и ключа, намиращ се в нея.

Бомбата за начина, по който Денев е бил лекуван, гръмна с новината, че той е бил подложен на експеримент с добре известния препарат срещу артрит – тоцилизумаб, ползван със спорен успех при COVID-19 инфекциите по цял свят. Всъщност зрелостникът е бил натъпкан с истински коктейл от медикаменти или иначе казано – медиците са изпробвали върху него всичко, за което има сведения от четирите полукълба на планетата, че действа. Единствените две лекарства, за които многократно световните медии са писали в борбата с коронавируса, неприсъстващи в неговата епикриза са скъпият ремдезивир и известната на ХИВ пациентите калетра (лопинавир – б.р.).

Христо Денев е приел 7 различни антибиотика (някои от една и съща група), но не едновременно, а в хода на цялото лечение. Освен това са приложени: противогъбичен препарат, 2 медикамента срещу чернодробна недостатъчност (SARS-CoV-2 се закрепва и там), един срещу бъбречна недостатъчност (отново заради силната ACE-2 рецепторна експресия, за които вирусът се закрепва в клетката), най-силните антикоагуланти на пазара преди данните за васкулит, причинен от COVID-19, антиацидно лекарство, 2 кортикостероида, диуретици заради високо кръвно налягане, психотропно заради нарушения на съня и халюцинации, кръвен плазмен заместител, добре познатият ни вече хлорохин. След като нищо от това не е довело до подобряване на състоянието му, медиците са пристъпили към преливане на кръвна плазма с антитела от вече преболедувал пациент. И това обаче не е дало резултат.

Тогава са опитали да го сложат първо на неинвазивна вентилация, както е разписано в световните протоколи и препоръките от Европейската асоциация на реаниматорите. Следва и същинското интубиране.

От епикризата всъщност става ясно, че Христо умира с COVID-19, но де факто след сърдечен арест.

Излишно е да се споменават многобройните оводнителни и хранителни системи, на които той е включен, за да се поддържат органите му живи, докато е в интензивното отделение.

Ключът към трагичната развръзка при младото момче обаче може да не се крие в медикаментозните подходи, ползвани при него. А в кръвната му картина, при това първата, направена при постъпването му на 13 юли. 

Когато за пръв път се заговори за т.нар. цитокинова буря, появяваща се често при млади хора с тежко протичащ COVID-19 – през февруари, китайски медици направиха ретроспективно проучване върху кръвните показатели на свои пациенти и стигнаха до извода, че съотношението между различните компоненти на белите кръвни телца може само по себе си да е важен прогностичен фактор за изхода на заболяването. А именно: съотношението между неутрофилите и лимфоцитите. Наблюденията на медиците, потвърдени вече от няколко изследвания към месец август, са, че колкото по-високо е това съотношение, толкова по-лош знак е това за развитието на COVID-19. Обичайно то е около 1-1,4, в зависимост от индивидуалните показатели. За всяка единица отгоре означава 8% повишение на риска от болнична смърт.

При Христо Денев то е 2,92 в полза на неутрофилите. 

Отговорът на организма към възпалителните процеси може да стимулира свръхпроизводството на неутрофили и ускоряването на клетъчната смърт на лимфоцитите. Когато имунният отговор е загубил нормалната си регулация, може да се очаква и настъпването на цитокиновата буря, а впоследствие и смърт.

Един от най-важните прогностични фактори при хода на „братовчеда“ на COVID-19 – МЕРС от Близкия изток, е хематологичната промяна при левкоцитите.

Там също левкоцитозата се характеризира с повишени неутрофили и моноцити, на фона на рязко падащи лимфоцити. Последните изследвания сочат, че по-високите нива на отпуснати цитокини и по-високо съотношение между неутрофили и лимфоцити, може да доведат до смърт.

Нещо повече, пациентите с тежки вирусни инфекции са много по-уязвими към развитието на вторични бактериални инфекции, заради намалените имунни функции, което пък може да е друга причина за повишеното ниво на неутрофилни клетки. Неслучайно тук идва и ролята на различните антибиотици, с които медиците се опитват да предотвратят вторични пневмонии.

Бащата на Христо съобщи още, че синът му се е подобрил преди да бъде приведен в реанимация, както и че е преборил пневмонията, причинена от COVID-19. На епикризата обаче ясно пише, че макар в десния му бял дроб възпалението да утихва при вторичната рентгенография, ново „огнище“ е започнало да се образува в левия. Това е един от класическите развои при този вирус.

7 Replies to “Кръвната картина предсказала смъртта на Христо?

 1. “лекарства от четирите полукълба”.
  Колко полукълба има?
  На автора позна ията по медицина – силно се съмнявам да са по-задълбочени от познанията за полукълбата и кълбото.
  В тоя ред на мисли – не виждам защо правите сензация от една трагедия. От вируса има жертви по целия свят, и не са от лекарска грешка. Лош късмет за момчето. Все още никой не знае как да лекува вируса. Внушението, че са ползвани повече лекарства от необходимото е жалко. Ако бяха ползвали едно и момчето беше умряло – щяхте да жълтеете с внушения, че не е дадено достатъчно лекарства и защо въобще са тези лекари.
  Ако пък знаете точното лечение за ковид – моля да се обърнете към министъра на здравеопазването, СЗО и ЕК – ще направите услуга на човечеството.
  Съболезнования на близките.

  1. LOSH KASMET LI.. AKO BESHE S TVOETO DETE SE SLUCHILO? NE STIGA CHE UMRYA OT IZMISLEN A BOLEST, ZA DA DOKAJAT PRIKAZKITE NA ZDRAV IYA MINISTARA… IZVARSHENO E PRESTAPLENIE I VINOVZITE TRYABVA DA PONESAT OTGOVORNOST

  2. Не ми говорете нищо ,с което искате да оневините българските лекари!!!Ако беше Вашия син,бихте ли казали че има малшанс?Толкова пъти съм се сблъсквала с непрофесионализма,нежеланието и безхаберието им да лекуват .Тук щях да умра ,спасиха ме турските лекари!!!На светлинни години по професионализъм ,човечност и желание за работа.Баща ни умря от бруталното отношение на българските лекари!Няма осъден лекар,но ако има бог ,той ще ги съди!Ще кажете ;“А на колко са помогнали?“Ами нали за това са избрали тази професия,колкото и клиширано да звучи!Българския лекар просто няма желание да лекува,в повечето случаи!Оправдава се с парите които получава!

 2. За четирите полукълба коментарът е излишен. Не съм медик, но съм се сблъсквала с вирусната пневмония и ми се струва, че лекарите са направили всичко по силите си да я лекуват и да овладеят цитокиновата буря. За съжаление не винаги се получава. Жалко за момчето, дано връстниците му се вразумят и осъзнаят, че не са безсмъртни, така смъртта му няма да е била напразна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *