НОВИНИ

Потрес! Докато народът изнемогва, ГЕРБ-шефът на КРС си даде сам петцифрен бонус

Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Иван Димитров се е самонаградил с близо 20 000 лв. бонуси в края на юли. Това разкрил читателски сигнал, получен в Mediapool.  По телефона висшият чиновник уточнил пред изданието, че става дума за т. нар. допълнително материално стимулиране (ДМС), каквото се полагало  в края на всяко тримесечие на всички служители в държавната администрация за добре свършена работа, но сумата била по-малка.

При настъпването на пандемията и налагането на извънредно положение правителството обяви, че спира ДМС-тата на чиновниците, защото не е редно те да взимат бонуси, докато фирми и граждани се борят за оцеляване в кризата. Оказва се обаче, че в КРС са решили, че след замяната на извънредното положение с извънредна обстановка мораториумът вече на важи и са си раздали материално стимулиране и за първото, и за второто тримесечие. Това се е случило в края на юли, когато всеки служител в КРС си е получил премиите за половин година.

Самият началник на комисията обяснява пред Mediapool, че е взел не 20 000, а „под 20 000  лева, като 6000 лв. от тази сума е месечната му заплата, а останалото е бонус.  Висшият чиновник изтъква, че стимулите са напълно заслужени, защото ръководеният от него регулатор активно участвал на пазара на пощенски услуги и комуникации, работел  за подобряване на бизнес средата за мобилните оператори и за подобряване на пощенските услуги, а освен това е провел много срещи за популяризиране на 5G  мрежите. Освен това по време на извънредното положение от 13 март до 13 май служителите на КРС работили изключително активно, за да осигурят качествени и безпроблемни интернет връзки.

Иван Димитров оглави КРС в края на 2018 г., като замени избрания за министър на транспорта Росен Желязков. Той дългогодишен служител на МВР,  ръководил е „Информационни технологии“ в „БДЖ-Пътнически превози“, а в края на 2017 г. става директор на „Информационни системи и аналитични дейности“ в Агенция „Митници“. Откакто е начело на КРС, не е провел нито една среща с медиите, изтъква Mediapool.

Изданието получило информацията за скандалите бонуси в комисията на редакционната си е-поща. В сигнала читателят задава и задочни въпроси на премиера Борисов  – например информиран ли е за ДПС-тата:

„Не е ли проява на лош вкус и липса на солидарност към обществото треторазряден чиновник с официална месечна заплата от 6000 лв, да се самонагради с такава парична сума и то във време, в което всеки ден ни подготвяте, че предстои най тежката икономиоческа криза? С какво този чиновник, без познания, без биография и липса на управленски опит е заслужил тези пари? Дори вие и президента се съмнявам, че сте взели 20 000 лв. през месец юли. Вие като министър-председател, който го е назначил, можете ли да изброите поне две обществено известни инициативи, които КРС под ръководството на Иван Димитров е предприела? Няма такива.“

Авторът на сигнала пита още дали премиерът си дава сметка, че „гражданите са по улиците точно заради такива безхаберници, които назначавате на сладки постове. Тяхната цел не е да вършат работа, а да дерибействат и да разпределят натрупаната от всички нас „мазнинка“. Само мога да предполагам какво правят другите ви деребеи по места, след като не можете да упражните контрол над един бивш милиционер, който работи на 200 метра от Министерския съвет. Нека Иван Димитров да обясни защо си е раздал този бонус. Поискайте му отчет, какво е свършил за 2 години, откакто е председател на КРС. Обществото очаква възмездие и ревизия!!! Ако не я получи от вас, ще я получи от друг, но отговори трябва да има“, завършва читателският сигнал.

Източник-факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *