НОВИНИ

73% от заетите са готови да сменят работата си за по-висока заплата

73 % от заетите – готови да потърсят нова работа, заради ниска заплата. Това показва проучване на пазара на труда, преди пандемията. Според данните – стресът и лошото отношение на началника са другите два водещи фактора за промяна на местоработата. Промениха ли се нагласите на българите след COVID-19?

Ниска заплата или ново предизвикателство? Този въпрос си задават все повече хора. Според проучването три четвърти от работещите са готови да поемат по нов професионален път в търсене на по-високо възнаграждение, пише cross.bg.

Пламен Кирков работи като автомонтьор от 8 години в автосервиз в Монтана и споделя, че не би се поколебал да потърси нова работа, ако заплатата му не го задоволява.

„Спрямо работата – ако няма достатъчно добро възнаграждение, в удобен момент задължително си тръгвам“, казва той. Финансовият мотив обаче не е единствената причина да подадем молба за напускане,  показва още проучването.

„Основните проблеми, които се очертаха, това е ниското възнаграждение, несправедливото отношение от страна на ръководителя и лошото разпределение според оценките на самия работник между колегите на допълнителното материално стимулиране“, казва Цветан Симеонов, председател на БТПП.

„Целият ден минава в работа и ако не се разбираме, нямаме добро отношение и не върви и работата. Това е най-важното – няма ли отношение – бих си тръгнал“, казва Пламен.

Спрямо данните от изследването на работодатели и синдикати най-голямо текучество на работници у нас страдат селското стопанство, туризмът, строителството, машиностроенето и транспорта.

B тeжкитe мeceци, кoитo идвaт, бизнecът пpoгнoзиpa pъcт нa бeзpaбoтицaтa. В момента икономика ни се е свила с 8,2% през второто тримесечие спрямо същия период на 2019-а заради коронавируса. Броят на хората без работа е 192 хил., което е 5,9%.

„При сегашните условия безработицата вече е над санитарните нива. За София преди кризата беше 2 %. Сега вече имаме над 7% безработица и продължава да расте. Сигурно до края на годината ще стане двуцифрено изражение“, казва Цветан Симеонов, председател на УС на БТПП.

Положителният прочит на ситуацията за работодателите обаче е, че в следствие на пандемията на пазара на труда у нас  ще има по-голям избор на качествена и мотивирана работна ръка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *