НОВИНИ

Христо Иванов: Бойко Борисов изпълнява последни поръчки на Пеевски (ВИДЕО)

„Борисов се появи миналата седмица и обяви, че бил чул протеста и се закле в младите хора и каза, че било време за рестарт. На практика има не просто рестарт, а подъл план за циментиране на статуквото, като това не е просто до следващите избори (редовните-б.р.)“, заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов във видеообръщение относно новата Конституция, предложена от ГЕРБ.

Според него, това което се вижда в текста на ГЕРБ е, че дългогодишният основен проблем, констатиран от Венецианската комисия, Съвета на Европа и Европейската комисия – разследването на Главния прокурор и освобождаването му предсрочно, няма да бъде решен, а напротив ще бъде влошен.

Те се опитаха с едно тълкувателно решение на Конституционния съд да създадат привидно, че няма такъв проблем. КС каза, че всеки прокурор може да разследва Главния, добави той.

Съпредседателят на Демократична България коментира още: „Ние пуснахме два сигнала, на които нямаме отговор. Тези сигнали съдържат основание да се сезира някой прокурор за действия на Главния, никакво действие не последва. На практика показахме несъстоятелността на твърдението, че всеки прокурор може да се сезира. Тоест по НПК (Наказателно-процесуален кодекс) може и да може, но на практика не може. Прокурорите са в толкова тежка зависимост, че никой няма и да си помисли да се сезира“.

„Няма решение в новата Конституция на Бойко Борисов, вместо това всички съществуващи механизми дори в настоящата Конституция за някаква форма на отчетност на Главния прокурор или някаква форма на противодействие, се елиминират“, добави той.

„Този законодателен пакет разкрива една огромна измама и подмяна, която се готви. Това е много по-лошо, от това което аз очаквах след речта на Борисов“, подчерта Иванов.

Протестът настоява за върховенството на правото на България и означава реформа в Прокуратурата, защото големият проблем у нас е безконтролността на Прокуратурата, която е превърната в основна бухалка на задкулисието.

Начинът да се рестартира правилно правовият ред в България е, да се изчисти Прокуратурата и да бъде поставена на ясно подчинение на публичния интерес чрез механизъм за демократична отчетност. По този начин Прокуратурата ще се превърне в инструмент, който на свой ред може да изчисти всички останали елементи на държавността, коментира той.

Премахва се възможността на президента при назначаване на нов Главен прокурор да връща назначението (налагане на вето). Според Иванов това е единствения механизъм, който някога е сработвал по отношение на опитите на българската мафия да се презарежда в прокуратурата.

Изборният кодекс

Свикването на Велико Народно събрание заедно с предложения за изменения в Изборния кодекс издават намерението ГЕРБ и ДПС да си осигурят служебна победа на изборите.

Иванов обясни, че намерението половината велики депутати да се избират мажоритарно в един тур на практика значи да се приложи системата „winner takes all“, при която мажоритарната бройка в съответния изборен район отива при партията, получила най-много гласове. Ако изборите ще се правят от Борисов и Пеевски, това ще бъде превърнато в огромна депутатска премия за техните партии, категоричен е той.

„Формирането на едномандатните изборни райони и изчисляването на населението в тях, също ще се превърне в манипулация в полза на ГЕРБ и ДПС.

Въвеждането на машинно гласуване в такива срокове и от тези откровени мошеници, без възможност за обсъждане на детайлите и контрол, вместо да реши проблеми, може лесно да се превърна в огромна измама. Нямам съмнение, че в процеса на “работа” по Изборен кодекс ще се появят нови „изненади“, като например традиционната атака срещу преференцията от страна на ДПС.

Всичко това показва ясно, че Борисов прави последния си подарък на Пеевски. Докато повтаря как чува протеста и се кълне в младите, той всъщност прокарва план за циментиране на задкулисната власт на сараите за още едно поколение. Това не е „рестарт“, а реанимация. Прегрупиране на „дълбоката държава“ и агресивното ѝ презареждане“.

Източник-факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *