СВОБОДНО ВРЕМЕ

10 неща, които правите абсолютно погрешно в ресторантите

Всички обичаме да ходим на ресторант, независимо дали сме на почивка или просто искаме да си спестим готвенето вкъщи. Някои, обаче, имат повече опит от други за това кое е най-правилното поведение в тези заведения.

Блогърът Адам Робъртс разкрива в „Хъфингтън поуст“ изключително полезни съвети в тази насока, събирани цял живот от опит.

Вижте кои са нещата, които повечето от нас правят, а не бива, ако искаме да си прекараме наистина добре в ресторанта.

1. Да приемете маса, която не харесвате

Случвало ли ви се е да ви заведат до маса в тъмен и неприветлив ъгъл на ресторанта, точно до маса с пищящи деца, и да си кажете: „О, Боже, не си представях това“? Имате пълното право да поискате друга маса.

На някое скъпо и изискано място може да получите отрицателна рекция: „Няма да има друга маса поне още един час“. Ако получите този отговор, веднага напуснете ресторанта. Не си трува. Ако сте вежливи, обаче, шансовете ви да получите по-добра маса са много по-добри.

2. Да слушате сервитьора вместо собствените си желания

Не го разбирайте погрешно, сервитьорът е незаменим източник на информация за това кое е хубавото и прясното в менюто. Често той ще препоръча своето любимо ястие от менюто. Това е полезно, но не е най-важното. Най-важното е да знаете какво ви се яде и да се придържате към него.

Така че ако ви се е дояла пържола, а сервитьорът ви изнесе цял рецитал за това колко мого обича риба, кимнете учтиво и пак си поръчайте пържолата. Ако ресторантът е добър, тя ще бъде не по-лоша от рибата.

3. Да не задавате въпроси

Сервитьорът играе наистина важна роля, когато в менюто има неща, които не разбирате, и ви трябва обяснение. Няма нищо срамно в това да питате „Какво е киноа? Правилно ли го произнасям?“. Изяснете си какво представлява ядно ястие преди да поръчате, за да не ви донесат нещо, което всъщност не искате.

4. Да не обмислите цялото хранене отначало докрай

Ако си вземете пържола за основно, дали е разумно да поръчате хапки с бекон или гъщи дроб на канапе за ордьовър? По-скоро не, освен ако не искате да ви изкарат на носилка. Ако си поръчате тежко мясно ястие, изберете по-лек ордьовър. Или салата. Или обратното – при по-леко основно изберете по-тежко предястие. Мислете за баланса.

5. Да поръчате бутилка вино, когато чаша вино е много по-разумно

Ако един човек поръча риба, друг пържола, единият поръча свинско, а другият ризото с раци, може да бъде много трудно да се избере бутилка вино, която да се хареса на всички и да върви с всичката тази храна. По-добре опростявайте нещата и изберете чаша вино. Една бутилка така или иначе е около четири чаши.

6. Да си добавите сол в храната преди да я опитате

Ако сте в добър ресторант, подправките са били внимателно добавени от готвача преди да стигнат до вашата маса. В такъв случай очаквайте храната ви да е с идеален вкус, когато я опитате. Разбира се, ако след няколко хапки все още не ви се струва достатъчно, можете да си добавите сол.

7. Да помолите в кухнята да махнат някоя съставка от ястието

Разбираемо е, че някои хора са алергични към гъби или тиквички, например. Съвсем нормално е. Но ако в менюто има ястие, което съдържа нещо, което не обичате или към което сте алергични, по-добре си изберете друго ястие, вместо да ги карате да го махат. Продуктът е сложен там умишлено – той трябва да балансира останалите съставки в чинията и, ако го махнат, вечерята ви ще бъде разочароваща.

8. Да отидете до тоалетна точно преди да ви сервират следващото ястие

Може би не знаете това, в много от изисканите ресторанти внимателно наблюдават масата ви преди да ви донесат храната, за да са сигурни, че всички са седнали. А ако не са, ще ви чакат. А ако чакат твърде дълго – както се случва в най-реномираните ресторанти, понякога изхвърлят храната, която е изстинала и приготвят ястието наново. Колко ужасно!

Затова направете услуга на ресторанта и отидете до тоалетна точно след като отнесат храната ви, не чакайте да стане време за следващото ястие.

9. Да си делите един десерт

Вярно е, че ако сте на дета или ограничен бюджет, поделянето на един десерт е добър вариант. Но ако наистина искате да усетите един ресторант, трябва да отдадете дължимото и на приготвящия десертите. Поръчайте два десерта и си ги поделете. Препоръчително е единият да е на основата на плодове, а другият шоколадов. Така можете да опитате най-доброто и от двете разновидности.

10. Да таите неудовлетворението за себе си

Въпреки че може да изглежда грубо отначало да кажете на сервитьора, че фритатата с аспержи е била пресолена или че виното не е било добре охладено, за ресторанта е много по-неприятно да прочете за всички тези проблеми от анонимно ревю в инернет, когато не може вече да се коригира.

Когато изразявате мнението си, вие показвате на ресторанта проблемите, които трябва да се оправят, и всъщност им помагате да подобрят обслужването. Освен това, ако са щедри, могат да се опитат да ви компенсират като ви доенаст допълнителен десерт или ви напълнят отново чашата безплатно.

 

Източник:  pochivka.blitz.bg 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *