НОВИНИ

Доц. Кунчев разкри ще блокират ли пак цели градове

Вече има яснота при какви правила ще се пуснат децата на ясли, детска градина и в училищата. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Възможни са всички варианти. Все пак има основни правила, но може да се наложи и да се затварят цели училища за по 14 дни“, поясни той и каза, че носенето на маски в школата няма да бъде задължително.

Доц. Кунчев уточни, че днес ще има важна среща с образователния министър, след която ще обявят новите мерки, които ще влязат в сила.

Той заяви, че информацията за имунизационния статус на децата, както и за тяхното състояние в момента, е особено важна и необходима. Затова ще бъде направено всичко възможно, за да бъдат улеснени родителите и да се избегне струпване пред кабинетите на личните лекари, увери главният държавен здравен инспектор.

„Възможни са всички варианти. Все пак има основни правила, но може да се наложи и да се затварят цели училища за по 14 дни“, поясни той в сутрешния блок на БНТ.

„Няма да има нови правила. Налага се да удължим извънредната епидемична обстановка, тъй като положението в последните две седмици не се подобрява много в Европа, а за щастие в България не е толкова зле.

Все пак може да помислим дали след края на септември да падне цялото извънредно положение, но как да не се удължи като хората в болниците вече са повече, заразените нарастват и имаме по много смъртни случаи.

Слава Богу успяхме да задържим добри нива. Надявам се тази тенденция да се запази“, заяви доц Кунчев.

„Логично е и е напълно възможно при рязко влошаване на К-19 ситуацията да затворим нощните заведения.

Категорично няма да затваряме пак цели градове, но ще има някакви ограничения, ако не налага“, категоричен бе главният държавен здравен инспектор.

„Оказа се, че има натрупване на данни, които не са обявени през почивните дни и всички те са оповестени в понеделник. Така се появи тази кошмарна цифра“, това заяви доц. Кунчев във връзка със смъртоносния К-19 рекорд, който България отбеляза в понеделник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.