НОВИНИ

„Мангъров, как спиш нощем?“ – млад учител разстреля с въпрос Атанас Мангъров и разплака мрежата

Една голяма трагедия беляза изтеклата седмица. Двама професионалисти, двама отдадени лекари, баща и син, изгубиха битката срещу коронавируса.

Това стана повод за много коментари в социалните мрежи, но особено въздействащ е постът на един учител, който ще ви цитираме днес:

„COVID-19 взе поредната си млада жертва – почина д-р Емил Вакльов , едва на 38 години, блестящ млад кардиолог, само 5 дни след като болестта уби и неговия баща, също доктор, един от най-уважаваните и обичани лекари в региона с 4500 пациенти“, така започва сърцераздирателният пост на учителя Петър Велков . В него той отправя директен въпрос към доц. Атанас Мангъров, който не спря да повтаря, че коронавирусът е измислица и прост грип, който ще отмине от самосебе си и хората трябва да се заразят с него, за да продължат напред.

Петър Велков пост

„Как спите нощем, професор Атанас Мангъров?“, пита учителят. Доц. Атанас Мангъров Ето какво още написа Петър Велков в личния си фейсбук профил (публикуваме думите му без редакторска намеса):

„COVID-19 трагедията на семейство медици, посветили живота си на другите…. COVID-19 взе поредната си млада жертва – почина д-р Емил Вакльов, едва на 38 години, блестящ млад кардиолог, само 5 дни след като болестта уби и неговия баща, също доктор, един от най-уважаваните и обичани лекари в региона с 4500 пациенти. По думи на всички техни пациенти те не просто били брилянтни медици, страхотни хора, но и спазвали максимално мерките при своите прегледи.

Заразяването, най-вероятно, се е получила, докато са лекувани работници от шивашки цех в Разлог, при който имаше бум на коронавирус случаи. Историята Първо бащата, доктор Муса, дава положителна проба, след това съпругата му, но тя се влошава твърде бързо и влиза в болницата. Ден по-късно и д-р Муса е приет. След родителите си и д-р Емил Вакльов си прави тест без да има симптоми се оказва положителен. Тъй като бил дори без никакви оплаквания, седял изолиран около седмица вкъщи. Изведнъж започва да се влошава и е транспортиран до Благоевград. В следствие състоянието и на тримата се влошава драстично и са транспортирани в Пирогов.

10 дни в Пирогов се борят за живота на д-р Муса, но той умира. 5 дни по-късно и неговия син. Майката, медицинска сестра, е в много тежко състояние, интубирана и се намира в интензивното отделение на спешния институт. Това е 10-то медицинско лице, което губи борбата с Covid-19 у нас.

Как спите нощем, професор Атанас Мангъров? Те от Covid-19 ли умряха или с Covid-19?! Ако не беше Covid-19 колко хиляди човешки животи щяха още да могат да спасят тези невероятни Ваши колеги?

Колега на д-р Вакльов-младши: “Емил Вакльов е мой връстник, млад лекар, от моя курс по медицина в плевенския университет. Баща му почина, а майка му се бори за живота си. Днес, и нашият колега, приятел, Емил, синът на Д-р Муса Вакльов, си отиде завинаги от този свят. Има и малко детенце. Колко още хора и лекари трябва да ни напуснат, за да повярваме, че вирусът не е безобиден? Изисква се единствено разум и спазване на простички правила. Изказвам искрените си съболезнования на семейството и близките му.

“ Д-р Борис Таблов: „Знаете ли, кое е най-гадното усещане в интензивните отделения. Чувството за безсилие. Да виждаш как човешкият живот си отива и да не можеш да направиш нищо да спреш това, въпреки всички усилия, които полагаш. Оказа се, че има и още по-тягостно такова. Да знаеш, че всичко това е можело да бъде избегнато с няколко простички усилия на околните. Когато безсилието се оттегли, идват гневът и болката. Болката за тези, които остават да се борят със загубата си и гняв, към тези, които са причинили или не са предотвратили тази загуба. Точно така се чувствам днес – гневен, безсилен и съкрушен от мъка. Защото вирусът прави това, което може – следва генетичният си код за оцеляване. Но ние, уж разумните, правим точно обратното. Застрашаваме оцеляването на другите, защото това нарушава личният ни кеф. Само че, мили всезнайковци – тези, които спазваме мерките, по никакъв начин не застрашаваме вашето здраве. За вас не мога да кажа същото. Почивай в мир, мило момче!

И дано там където си, има повече Човеци! “ Почивайте в мир!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *