СВОБОДНО ВРЕМЕ

Проучванията показват, че един от режимите на пералната машина може да застраши човешкото здраве

Епидемия в една от болниците в Бон принуди германските учени да проведат проучване, в резултат на което те разбраха в какъв режим е опасно да се перат нещата.

Не е тайна, че голям брой бактерии могат да останат в отделението за прах и препарат за изплакване, в барабана и в гънките на гуменото уплътнение.

Ако перете в икономичен режим, водата не се нагрява достатъчно, за да убие вредните микроорганизми, които застрашават здравето на членовете на семейството. Често горните бактерии са устойчиви на антибиотици. Те могат да бъдат опасни за тези в домакинството, чието тяло е отслабено от хронични инфекции или има незарастващи рани.

Данните са получени в хода на проучване, което учените са били принудени да извършат поради огнище в болница в един от градовете на Германия. Служители на Института по хигиена установиха, че дрехите на пациентите в болницата са прани при ниска температура на икономичния режим. Поради това бактериите, останали върху нещата, създават проблеми със стомашно-чревния тракт.

Експертите направиха препоръки, според които бельото и дрехите трябва да се перат при високи температури и с помощта на дезинфектанти, особено ако в къщата има нездравословни хора или хора на възраст със слаб имунитет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *