СВОБОДНО ВРЕМЕ

Гувернантката, която издаде тайните на Кралицата – неразказаната история на Елизабет Втора (Снимки)

За кралските фамилии по цял свят е практика да наемат в отглеждането на децата си гувернантки и детегледачки, разбира се, с необходимите квалификации и препоръки. Интересна история от кралския двор на Великобритания е свързана с любимата гувернантка на кралица Елизабет Втора и принцеса Маргарет, която на практика отглежда двете наследнички на трона.

Мариън Крофорд е била гувернантка на бъдещата кралица Елизабет II . През 1950 година тя пише книга за времето си в кралското семейство, а мемоарите й формират основата на нов роман, в който кралицата ще се появи пред читателите си като уязвимо момиче.

Мариън Крофорд

Всъщност Мариън Крофорд работи за кралското семейство 17 години. Тя е и основен фактор в отглеждането на двете малки принцеси Елизабет и Маргарет. Момичетата я обожавали и я наричали Кроуфи.

Кроуфи е била много обичана от цялото кралско семейство още от мига, в който е наета – 1932 година. В един момент обаче всичко се променя. Това става през 1950 година, когато Крофорд публикува книгата „Малки принцеси“, в която говори за живота си сред кралското семейство.

книга Малки принцеси

Творбата й бързо набира популярност и не дълго след издаването й вече се превръща в бестселър. В някои от редовете биват разкрити сензационни продробности от детството на Елизабет.

В двореца книгата обаче предизвиква огромно недоволство. Всякакви отношения с гувернантката моментално биват прекъснати, а жената изпада в немилост.

Кроуфи била интелигентна жена. Тя отглеждала децата с много любов и използвала най-модерните методи, като се осланяла и на широките си познания по детска психология.

Мариън Крофорд с кралица Елизабет

Жената се влюбила в момичетата от пръв поглед. Кроуфи е и човекът, който е въвел Елизабет и Маргарет в света извън двореца Уиндзор. Заедно те обикаляли из града с градския транспорт и посещавали обикновени магазини.

гувернантката на кралицата

След абдикацията на чичо Едуард VIII животът на принцесите се променя драстично, тъй като баща им става крал. По време на тежките дни от Втората световна война Кроуфи била непрестанно до момичетата. Именно през това време гувернантката установила, че Елизабет е измъчвана от нещо. Тогава тя разработва ритуал заради нея.

През нощта Елизабет можела да заспи само след сресване, хранене и игра с кончетата. Елизабет станала педантична, но според Кроуфи това се дължало на желанието й да контролира поне нещо на този свят, защото се е чувствала уязвима.

Мариън Крофорд

Кроуфи не могла да създаде семейство, а това се преобразувало в гняв към кралското семейство, което на няколко пъти не я пускало да си отиде от двореца.

Мис Крофорд остава на служба при краля до 1947 година. Тогава принцеса Елизабет се омъжва. Кроуфи също се жени през същата година. Това е отложена женитба с цели 16 години, защото гувернантката е била вярна на задълженията си към кралското семейство.

След пенсионирането й й е дадена къщичка на територията на двореца Кенсингтън. След публикуването на книгата обаче бившите й работодатели спират да й говорят и преследването запчова. Крофорд се мести в Абърдийн.

Все пак Крофорд никога не е имала свои деца. Умира в старчески дом през 1988 година и нито кралицата, нито Елизабет, нито принцесата Маргарет изпратиха погребален венец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.