СВОБОДНО ВРЕМЕ

Най-красивите жени в света се оказаха на изненадващо място

От незапомнени времена черкеските жени имат репутация на най-красивите и желани в целия Кавказ и дори далеч отвъд неговите граници. И това не е обикновен мит, а чистата истина. Разбира се, всяка нация има индивидуални красоти.


Неземното очарование на черкеските жени бе отбелязано преди време от известния френски философ, публицист, писател и ценител на женската красота Волтер, от романтичният поет Байрон, който сее възхищавал от тях.

Много похвални думи за „мълчаливата, замислена, красива планинска жена“ са казани от Пушкин, а Бела на Лермонтов е пример за гордост, скромност, достойнство, но на първо място – красота.


Многобройни пътешественици, видни политически и военни дейци, които в продължение на много векове по една или друга причина са посещавали Кавказ, със сигурност са отбелязвали красотата на черкеските жени. По-специално холандският пътешественик Ян Стайс, който посетил Кавказ през 17-ти век, и бил толкова очарован от местните красавици, че дори го записал в дневника си.

Ето един цитат: „Красотата на черкеските жени е безупречна. Те са бели, кожата им е гладка и стегната, очите им са големи и кротки, но в същото време са страстни, гъстата им черна коса красиво очертава овала на лицето, а тялото им е безупречно и разкошно.“

Няма съмнение, що се отнася до женския чар, черкеските жени са извън всякаква конкуренция, но в същото време са добри майки и верни съпруги. От тях се раждат здрави деца. Смятало се е, че дори „капка черкеска кръв може да подобри генофонда на една нация“.


Те също така са умни, спонтанни и могат да подкрепят всеки разговор. Нищо чудно, че по всяко време крале и султани се опитвали да се оженят за тях. Например майката на известния султан Сюлейман била черкеска на име Хафса. И той също се оженил за черкеска жена Гюлбахар.

Също така, прабабата на британския премиер Борис Джонсън била черкеска жена, емирът шейх Мохамед Мактум имал за съпруга черкезката принцеса Хая, Иван Грозни, Христофор Колумб, Леонардо да Винчи имали черкески майки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *