НОВИНИ

Мариан Колев: Предупредиха ме, че ако протестирам бизнесът ми ще фалира за 5 минути. Караха ме да продам Хиполенд на….

Мариан Колев, собственик на веригата „Хиполенд“, е получил предложение да продаде бизнеса си, но не пряко от Александър Сталийски, сочен за близък до Делян Пеевски, а от съдружничка в негова фирма.

„Не познавам Сталийски и Пеевски. Имах предложение да ми бъде купен бизнесът от съдружничка на фирма на Сталийски, а впоследствие един от близките на Сталийски си позволил да предупреди, че ако протестирам, бизнесът ми ще фалира за пет минути“, каза Колев в събота пред бТВ, цитиран от Медиапул.

Вчера във видео, заснето в един от магазините, Ивайло Мирчев от „Да, България“ съобщи, че преди няколко месеца в офиса на собственика на „Хиполенд“ е влязъл близкия до премиера Бойко Борисов бизнесмен Александър Сталийски, който заявил, че Делян Пеевски иска да купи „Хиполенд“. Собственикът обаче отказал да продаде бизнеса си на депутата от ДПС.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски ме потърси вчера следобед по телефона и спокойно и коректно сподели, че е изненадан и ядосан, от това, което се случва, разказа днес пред бТВ Мариан Колев.

„Поинтересува се за сина ми, за това, което се случва. Той беше сърдит, че нещо става без неговото знание“, каза бизнесменът.

Икономическа полиция, Главна дирекция „Надзор на пазара“ и данъчните провериха под надзора на прокуратурата във веригата за детски играчки „Хиполенд“ в петък. Те влязоха в магазините на фирмата ден след като изпълнителният директор Мариан Колев се оплака, че 17-годишния му син е бил напръскан от упор с газ на протеста на 2 септември.

„Една такава акция ме тревожи, нещо, ако минава през главата на министъра, кой натиска копчето, кой казва „да“, попита Мариан Колев.

„Всички тези институции са длъжни да правят проверки. Изненадата е, че едновременно три различни инстанции дойдоха на проверка и това съвпадна с някакво изявление, което съм дал във Фейсбук страницата на фирмата ни. Някой път случайностите са прекалено случайни“, каза още той, цитиран от бТВ.

Проверката е установила несъответствие от 9.60 лв., вкарани в компютъра от касиерката, но незаписани в тетрадка, съобщи Колев. „Някой път случайностите са прекалено случайни“, коментира той.

„Дали сме некоректни или не могат да кажат нашите клиенти, партньори, доставчици. С някои от тях сме от 15 години заедно“, посочи бизнесменът. По думите му, реакцията на подкрепа, доказа какъв е имиджът на фирмата в обществото.

„Не ми харесва изобщо средата, не ми харесва, че децата ни не желаят да остават в България“, каза Мариан Колев, попитан защо участва в протестите.

Бизнес сдружение подкрепи Колев

„Вярваме, че в демократична страна член на Европейския съюз, всеки има право свободно и без притеснения да изрази своята гражданска, обществена или политическа позиция. Убедени сме, че спазване на принципите на правовата държава, демокрацията и свободата на изразяване на гражданска позиция са основополагащи за развитието на цялото ни общество“. Това се казва в изявление на Сдружението за модерна търговия, обединяващо най-големите компании в бранша, по повод вчерашната акция на държавата във веригата за детски играчки „Хиполенд“.

Търговските вериги, членове на Сдружението за модерна търговия, са едни от най-проверяваните от контролните органи у нас компании и в този смисъл за нас подобни проверки са част от нормалното бизнес ежедневие. Но в актуалния контекст бихме искали да подчертаем, че ако използването на контролните правомощия на изпълнителната власт е по повод свободно изразяване на публична гражданска позиция, то това би било в разрез с демократичните принципи на една правова общност, каквато е Европейският съюз, се подчертава в изявлението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *