СВОБОДНО ВРЕМЕ

Как печели българският туризъм в пандемия: Охранител на Крушунските водопади отказа намаление за група

Възмутена българска туроператорка се оплака от крайно неприятно и вредящо на българския туризъм поведение на охранител или служител на Крушунските водопади. Евелина Пулева изля мъката и разочарованието си от отношението на служителя в социалните мрежи и описа накратко какво всъщност представлява българският туризъм по време на пандемията.

Денят е пети септември, а природният обект – Крушунските водопади. От нашата фирма имаше два автобуса с туристи. Охраната или служител на община Летница на въпроса: „Каква е цената на билета за групи?“ отговори: „Няма цена за група, цената е 4 лв. на човек“ Следващият ми въпрос: „Как нямате цена на група в цял свят има цена за групи, днес при вас съм довела 100 човека и на никого не му е за едното левче разлика, но ние питахме и ни казаха, че цената за групи е намалена от 4 на 3 лв, а един лев е за ученици и пенсионери?“ Получих следния отговор: „Не,  няма цена за намаление, ето там пише 4 лв. за възрастни, ако искате“.

Потресена съм от безпардонното отношение, защото надали този господин си задава въпроси от типа: „Как тези хора водят туристи при нас?“ Дали е наясно, че за да доведем 100 човека да видят този природен обект на нас, като транспортни фирми, ще ни коства много повече от тези 4 лв. да си ремонтираме автобусите по разбитите и неподдържани пътища?

Като собственици на туроператорски фирми ще ни коства поредните нерви, в които да обясним на туристите, че не сме ги ограбили, а просто в България е такава ситуацията – на много места, заради пандемията, повишават цените и няма намаления за групите. Като екскурзовод трябва да намериш в себе си сили, разстроена от викове и скандали, да продължиш да се усмихваш на хората, за да изкарат все пак един прекрасен септемврийски ден.

Но важното за този човечец бе да си вземе заплатата и да преживее дните напред. А дали ще има туристи, или не, дали са доволни, или не… това не е негова работа. И няма смисъл да си тормози главата.

Жалко, че му поискаха и касова бележка, иначе щеше да мине само с калкулатора. Ето така, приятели, се прави туризъм в нашата изключително красива и обичана страна. Красива е нашата България въпреки перипетиите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *