НОВИНИ

Заплатите на лекарите – от 700 до 60 000 лв.! Време е за финансов феърплей

Парадоксът на българското здравеопазване е, че макар в него винаги да тлее социално напрежение заради ниските заплати на медицинските сестри и други кадри, то дава едни от най-големите официални заплати в страната. Наскоро, при публикуването на доходите на хората от публичния сектор, отново се видя, че някои здравни мениджъри и топ лекари имат доходи между половин и един милион годишно. В същото време в сектора все още съществуват заплати от 700 лева на месец. 

Най-драстична е ножицата между най-ниските и най-високи заплати в София и Пловдив. Това отваря голяма пропаст между заетите в сектора и води до поляризация в настроенията. Ниските заплати на повечето медицински специалисти, а и на някои лекари в общински болници водят до криза с кадрите и проблеми с комплектуването на екипите в много лечебни заведения. От години се знае, че средствата в здравеопазването, което е уж регулиран сектор чрез ролята на Здравната каса, са разпределени неправилно и дори порочно. Така кардиолози и хирурзи в големите университетски болници и някои частни клиники отдавна са милионери, а рентгенолозите в общинските болници например продължават да се разписват срещу 750 лева. Подобна е ситуацията в доболничната помощ, където месечните доходи на общопрактикуващите лекари у нас са средно по 10 хиляди лева, а на работещите в Спешна помощ – по около 1500 лева, и то след последното увеличение.

От Здравната каса се оправдават, че не могат да влияят на тези процеси, защото заплатите се определят на пазарен принцип и всичко зависи от специалността и решението на директора на болницата какви бонуси да раздаде на медицинския персонал в края на всеки месец. Това обаче не е съвсем така, защото ресурсът за огромните за българските стандарти от 50 и 60 хил. лева идва и от това, че Касата плаща прескъпо за някои пътеки, а други са сериозно подценени и не формират достатъчен ресурс за заплати на лекарите от съответните специалности.

Затова е време в българското здравеопазване да бъде въведен финансов феърплей, какъвто вече има във футбола. Босовете на ФИФА го разписаха, за да овладеят арабските шейхове и китайските инвеститори, които в състезанието помежду си така комерсиализираха играта, че се стигна до абсурда един футболист да се продава от клуб в клуб за 200 млн. евро. Всичко това отвори огромна ножица между бедните и богатите и бе напът да убие играта. Ако подобно правило не бъде въведено и в родното здравеопазване, съвсем скоро няма да има кой да почиства залите и да подготвя скъпата апаратура в залите, в които оперират милионерите в бели престилки /или по-скоро зелени/.

Източник: Marica.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *