НОВИНИ

Пуснаха първата ваксина за COVID-19!

Първата партида от руската ваксина „Спутник V“ е пусната в обращение, съобщи руското Министерство на здравеопазването. Тя е „преминала необходимите лабораторни изпитания за качество“ и в най-близко време ще бъде доставена и в руските региони, пишат от „Дойче веле“.

Преди няколко дни бе съобщено, че от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология „Н.Ф. Гамалея“, където е разработена ваксината, очакват да получат разрешение за пускането в обращение на първата партида от препарата, след което ще може да започне масовото ваксиниране на хората от рисковите групи. Междувременно директорът на института Александър Гинцбург потвърди пред агенция „Интерфакс“, че ваксината вече е постъпила в клиниките.

Информация за изпитанията, осъществявани по отношение на „Спутник V“, бе поместена от авторите на проучванията в престижното медицинско списание „The Lancet“. Както е отбелязано там, тестванията на ваксината са се провели в две руски болници с участието на доброволци между 18 и 60-годишна възраст. Във всяко от тестванията са участвали 38 души.

„И двата компонента на ваксината, приложени на доброволци, се оказаха безопасни и бяха понесени добре“, пишат авторите. Най-честите неблагоприятни странични ефекти e имало около мястото на убождането, както и повишена температура, главоболие, обща слабост, болки в мускулите. Повечето странични ефекти се проявявали слабо.

При всички участници в изследването са се образували антитела срещу SARS-CoV-2, съобщават освен това авторите на изследването. Но допълват и това, че има нужда от допълнителни проучвания на ефективността на ваксината.

„Спутник V“ е първата в света ваксина срещу коронавируса, тя бе регистрирана в Русия на 11 август – още преди да е преминала третата фаза от изпитанията, която включва тестването на препарата от няколко хиляди доброволци. Във връзка с това срещу руската ваксина бяха отправени критики от много експерти и организации.

За опасностите от преждевременното ваксиниране предупреди и германският министър на здравеопазването Йенс Шпан. Световната здравна организация се изказа сдържано по въпроса, отбелязвайки, че данните за безопасността и ефективността на новия препарат трябва да бъдат проверени внимателно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.