НОВИНИ

Фаворитът за управител на Онкото отива на прокурор

Сигнал срещу проф. д-р Марианна Янева, класирана на първо място в конкурса за управител на КОЦ – Пловдив, е внесен до главния  прокурор Иван Гешев и Окръжна прокуратура – Пловдив. Негов автор е д-р Калин Калинов, шеф на  Дирекция „Здравеопазване“ в Община Пловдив. Копие  е  изпратено до председателя на  КПКОНПИ Сотир Цацаров. Уведомен е и председателят на  Общинския съвет, който е принципал на лечебното заведение. На сесията си  местният парламент трябва да избере управител на Онкодиспансера след проведения конкурс в началото на август. Именно проф. Марианна Янева получи най-висока оценка от изборната комисия в надпревара с други четирима кандидати.

Д-р Калин Калинов настоява да бъде образувано производство по НПК срещу проф. Янева за това, че на 19 декември 2016 г. в качеството си на временно изпълняващ длъжността управител на „КОЦ – Пловдив“ ЕООД е подписала договор за доставка на скъпоструващия 32-срезов компютърен томограф, чиято стойност е 945 000 лева без ДДС. За случая „Марица“ писа още в навечерието на конкурса. От разследването стана ясно още, че докато е управлявала лечебното заведение, проф. Янева е назначавала свои близки и роднини на различни длъжности.

Според  д-р Калинов има достатъчно доказателства  срещу д-р Марианна  Янева за повдигане на обвинение  по чл. 219 от НК. В сигнала шефът на Дирекция „Здравеопазване“  визира и  съпричастността и на главния счетоводител на дружеството Красимир Симеонов Тодоров, който според финансовата система за контрол също  носи отговорност за законосъобразното и целесъобразно разходване на средствата на лечебното заведение. Неговият подпис в договора е втори след този на проф. Янева.

„Подадох сигнал, защото не ми е безразлично бъдещето на лечебното заведение и предстоящото назначение на управител, което може да доведе до множество лоши резултати за болницата, която обслужва цяла Южна България. За управител трябва да бъде избран неопетнен и авторитетен човек, а не такъв, срещу който утре може да бъде повдигнато обвинение“, коментира за „Марица д-р Калин Калинов.

За апаратурата бе проведена обществена поръчка от предишния управител на лечебното заведение – д-р Красимир Вальов. По-късно той беше освободен от поста с решение след скандал в Общинския съвет. Д-р Вальов получи и осъдителна присъда за неизгодната сделка. Докато се проведе нов конкурс, шефския пост заемаше проф. Янева.

„Проф. Янева не е извършила необходимата и задължителна проверка на процедурата по ЗОП и в нарушение интересите на едноличния собственик на капитала на „КОЦ – Пловдив“ ЕООД е сключила явно неизгоден договор за доставка. Същата е имала възможност на основание чл. 110 от ЗОП да прекрати незаконосъобразната процедура, която е започната от предишния управител д-р Красимир Вальов, като по този начин  да предотврати значителни вреди за дружеството в размер на 254 777 лева без ДДС“, твърди в сигнала си д-р Калин Калинов.

Шефът на общинското здравеопазване напомня, че размерът на вредата е установен  с осъдителна присъда на Апелативен съд – Пловдив от 7.07.2020 г. срещу д-р Красимир Вальов. Според апелативните съдии д-р Вальов като длъжностно лице по смисъла на чл. 93, т. 1, б. „б“ от НК   не е положил достатъчно грижи за възложена му работа във връзка с ефективното и добросъвестно разходване на средствата на дружеството, без да използва възможността за пазарни консултации и  съвети от независими експерти.

Обществената поръчка е обявена с Решение № 185/31.08.2016 г. с прогнозна стойност 950 000 лева без ДДС, която завършила със сключването на договор с „Меркурий комерсиал“ ООД  и доставка на  32-срезов компютърен томограф с цена 898 000 лева без ДДС. Щетите  в размер на 254 777 лева са от разликата между стойността на томографа по договора и реалната пазарна стойност на доставения компютърен томограф.  Заради нанесената вреда д-р Вальов  е осъден с лишаване от свобода  за срок три години и глоба в размер на 2000 лева.

Д-р Калин Калинов подчертава, че проф. Янева, встъпила  в длъжност на 9.12.2016 г.,  следвало да извърши проверка на процедурата по ЗОП и да не допусне сключването на договор за възлагане на обществената поръчка при значителни щети за възложителя „КОЦ – Пловдив“ ЕООД. Въпреки своето задължение да управлява лечебното заведение, проф. Янева не е положила достатъчно грижи за възложена работа във връзка с ефективното и добросъвестно разходване на средствата на дружеството, се казва в сигнала.

 

Д-р Калин Калинов също е бивш управител на КОЦ – Пловдив. Като шеф на общинското здравеопазване той оглавяваше конкурсната комисия за избора на нов управител на КОЦ. Калинов е подписал протокола с особено мнение.  Освен него в комисията бяха общинските съветници от ГЕРБ Йордан Илиев и Ангел Славов, независимият Слави Георгиев и д-р Аргир Аргиров като представител на РЗИ. Според двамата представители на управляващата партия проф. Марианна Янева се е представила най-добре в конкурса. Тя е достоен кандидат, потвърди и вчера пред „Марица“ Ангел Славов.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *