НОВИНИ

Деница Сачева съобщи важна новина за минималната заплата

Ще предложим увеличение на минималната работна заплата на 650 лева. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред БНТ.

Деница Сачева обясни какъв е смисълът това да се направи и напомни, че в България тя е най-ниска. Според нея с увеличението ѝ ще се направи крачка напред в политиката на доходите.

Едва около 20% от сезонните работници са имали възможност да работят това лято. По последни данни около 30% от регистрираните безработни са от сектор “Ресторантьорство, хотелиерство и туризъм”, каза още Сачева.

Много ясно се вижда, че в първия дизайн на мярката 60/40 структурата на кандидатстващите работодатели е по-скоро малки фирми, сега вече наблюдаваме като кандидати средни и големи фирми. В момента дискутираме как да продължим мярката. Поели сме ангажимент за сектор “Пътнически транспорт”. По втория дизайн на мярката към момента вече са изплатени над 60 млн. лева. Ако я нямаше мярката 60/40, безработицата днес щеше да е 14%, а тя е 7, 9%, коментира тя.

Надяваме се да успеем да задържим около 8% максимум безработицата до края на годината. За успех бихме считали, ако успеем да направим така че безработицата да не надвиши 300 000 души до края на годината. Към днешна дата е 244 00 души. Има достатъчно средства, които са гарантирани във фонд “Безработица”. Очакваме да видим първите признаци на по-висока безработица в сезонната работа още през октомври-ноември. Това е една от причините да приемем предложението, което получихме от страна на синдикатите за увеличаване размера на обезщетенията за безработица и за увеличаване на периода, в който ще се изплащат. Законопроектът предстои да бъде гледан днес в бюджетна комисия и вероятно да бъде гласуван в парламента на първо четене до края на тази седмица. Мярката е до края на тази година, добави Сачева.

Виж още: Ето кои са фаворитите на Радев за премиери

Надяваме се да няма масово затваряне на училищата. Без съмнение физическата изолация предпазва от коронавируса, но социалната изолация може да доведе до тежки последствия също. Бихме могли да осигурим ваучери за бавачка по програма “Родители в заетост”, каза социалният министър по повод наближаващия първи учебен ден.

50-те лева добавка към пенсиите са осигурени за 3 месеца. Има предложения да се продължи до края на годината, коментира Сачева.

Министерството на труда и социалната политика ще предложи покачване на минималната заплата на 650 лева. Минималната работна заплата в България може би е най-ниската в Европейския съюз, обясни тя.

Почвата от омраза не е от полза. Ще скъсаме с практиките на комунизма, когато започнем да виждаме качествата на хората. В момента не се разглежда темата за оставки и предсрочни избори. Предстои да видим дали опозицията ще бойкотира социално-икономическите мерки. Надявам се да размислят, защото това, което ни разделя, не трябва да бъде причина да страдат десетки хиляди хора, каза Сачева по повод продължаващите срещу правителството протести.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *