СВОБОДНО ВРЕМЕ

Мангъров: Мерките в училищата са преувеличени и ненужни, стига простотии!

Доц. Атанас Мангъров отново изказа контра-теза за мерките срещу коронавируса, този път коментирайки тези в училищата преди старта на учебната 2020-2021 г.. „Значителна част от мерките, които се вземат от МОН преди първия учебен ден, са преувеличени и ненужни“, отсече той пред БНР. И добави, че се случва същото, както с КПП-тата и затварянето на парковете през зимата:

„На път сме да повторим същото нещо, но сега в училищата, водени от някакъв страх. Ще направим същите простотии, които направихме тогава, но този път ще е за сметка на нашите деца“, коментира инфекционистът.

Той посочи проста формула, за да се избегне притеснението и създаването на хаос – децата, които са болни, да не ходят на училище, а здравите – да участват спокойно в учебните часове. 

Доц. Мангъров коментира и изолационните стаи в училищата, обявявайки ги за неефикасни. Това е така, защото преди да бъде изолирано там детето, то вече е било с другите деца в клас.

„Друго нещо – да се разхождат в междучасието децата с маски, а в час – без маски. това е пълна безсмислица. До момента няма статистически доказано проучване, което да твърди, че носенето на маски носи някаква съществена полза. Още повече, когато се използват от некомпетентни – каквито са децата, а и самоделните маски от плат… Доказано е, че тези, които направят саморъчно направени маски, могат да се заразят три пъти повече от тези, които не носят маски“, подчерта инфекционистът.

Той бе категоричен, че и изследователската дейност трябва да спре. „Това ще стане трудно, защото на всички се услади да вземат по 1 млн. лева на ден за тестове, които са си чиста печалба. Това е бизнес на лабораториите, които правят тестовете“, подчерта той и обясни:

„Защо трябва да се харчи обществен ресурс за това? Който иска да се тества – да си се тества! Един положителен тест ни струва 3000 лв., а често става дума за хора, на които нищо им няма“.

В предаването „12+3“ доц. Мангъров коментира, че погледнато в световен мащаб, страните, които през зимата бяха най-строго затворени заради пандемията, сега чакат втора вълна, а тези, които са били „оставени свободно“ с най-разхлабени мерки, сега отбелязват най-малко новозаразени и най-малко смъртни случаи.

Във връзка с ваксините, които се създават срещу Covid-19, доц. Атанас Мангъров коментира:

„Не е въпросът в самото правене на ваксината, а в това, че тя трябва да бъде много добре клинично изпитана и за безопасност, и за ефективност“.

Доц. Мангъров е на мнение, че руската ваксина „Спутник 5“, чиято първа партида вече достигна пазара, на този етап е недобре изпитана.

Източник: Лупа.бг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *