НОВИНИ

Ето какво последно реши Министърът на образованието за 15 септември

Ще има официално откриване на учебната година, като има препоръки за по-малък състав на присъстващите в двора на училищата, каза пред бТВ образователният министър Красимир Вълчев. Първите класове и 8 клас да са на двора сме препоръчали, разбира се и другите могат да дойдат, но е по-добре да са в намален състав, може да има и мини чествания в класните стаи, допълни Вълчев.

Според прочуване на образователното министерство 80% от родителите искат децата им да са на училище в класните стаи, каза още министърът на образованието.

Новите мерки за децата в училище са да носят маски в общите части задължително, а в класните стаи – не.

За учителите маските и шлемовете ще са задължителни навсякъде, особено ако преподават в няколко паралелки и класове. Вълчев обясни, че за тези, които имат притеснения, ще се изготвят механизми и те няма да са длъжни да пускат децата си в класните стаи.

Ще има компенсаторен механизъм и допълнителни консултации, ще се помисли и как да се включат електронно в процеса, допълни образователният министър.

Той поясни и че ще се закупят 80 хиляди устройства, за да може да се помогне на семейства  без такива. Но обясни, че няма как да се осигури на всяко дете такова. Те ще са на разположение в училищата, като ще се помисли и как да се помага на други учебни заведения при нужда.

Вълчев разясни и друг нюанс от предстоящата учебна година по време на пандемия, а именно, че ще е възможно цели области или отделни училища или паралелки да се включват в дистанционно обучение, ако има случаи на кронавирус. Предвидени са и резервни учители – привлечени най-вече са студенти по педагогика и хора от други области. Министърът призна, че това ще е едно от големите предизвикателства особено когато няма как да се тестват всички преподаватели.

Децата, които имат здравословни проблеми като астма, с документ от лекар няма да се налага да носят маски, но ще трябва да са по-рядко в общите части. Вълчев заяви и че санкции за неносене на предпазни средства няма да се отправят към родителите, а към децата, като най-рестриктивната ще е преместване в друго училище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *