НОВИНИ

Доц. Мангъров остро осъди мерките срещу COVID-19 във връзка с началото на новата учебна година

Във връзка с предстоящия присъствен старт на учебната година, доц. Атанас Мангъров обясни, че изолаторите в училищата няма да помогнат по никакъв начин, разказва „За Жената“.

„Два дни преди проявяването на симптоми едно дете е толкова заразно, колкото и когато ги е проявило симптомите.

Само създаваме стрес на децата и впечатление, че правим нещо за тяхно добро. Децата не идват от небето – те преди училище са преминали през автобус, трамвай, метро, стояли са с други деца и изведнъж ги изолираме“, коментира началникът на Детската клиника към Инфекциозна болница – София пред бТВ.

Според него когато децата тръгнат на училище, процентът на респираторните инфекции нараства.

„Децата общуват помежду си, както и с родителите си. Ако дете вдигне температура и почнем да го тестваме с PCR-тест, както и родителите му, това ще доведе до безумно тестване и след няколко седмици всички училища, или значителна част от тях, ще бъдат затворени“, обобщи той.

„Аз мисля, че в България се справяме много добре. Ние направихме българския вариант на шведския модел. Цяло лято се прегръщаме, ходим по улиците и случаите са едни и същи, а други държави, които силно се изолираха – там нещата се връщат назад“, допълни доц. Мангъров.

По думите му независимо от цялата реторика, това, което е направено тук в България, е правилното нещо. „В нашата страна нещата ако не вървят надолу, то поне стоят на ниско ниво, за разлика от Франция, Испания, Гърция“, обясни той.

Той допълни, че няма нито едно статистическо проучване, което категорично да доказва, че има ползи от носенето на маски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.