РЕЦЕПТИ

Специалитетът на баба – Домашна лютеница

Всички уважаващи себе си домакини, пораснали със спомена за майките и бабите си, които цяло лято приготвят шарена зимнина за снежните студени дни, сигурно вече редят в килера бурканчета с тазгодишната си лютеница.

Домашната лютеница е призната от специалистите като най-добрата антиоксидантна бомба. Традиционното приготвяне на една доза може да отнеме и два дни. Представяме ви рецепта за традиционна домашна лютеница. За една доза са нужни 15 кг домати, тип “Рома” (по-месести са и са по-продуктивни), 10 кг червени чушки (може и със зелени, но червените са по-сладки, ако правите лютеницата със зелени чушки, ще трябва да добавите повече захар), 5 кг патладжан, 1 л олио, 1 кафена чашка сол, 2 кафени чашки захар. Големите тави са често с размери 60 х 40 х 10 см и побират 24 литра. Хубаво е греблото за бъркане да е по-дълго, за да не ви опръска сместа, когато се пече. Често се правят по 2-3 дози наведнъж, така че се въоръжете с търпение и любов.

Преди да се започне същинската работа, трябва да се подготвят продуктите. Първата работа е да се опекат чушките и патладжаните и да се обелят. После трябва да се смелят, обикновено с мелачка за месо, защото на село нямаме друг “моторизиран” уред и работата, въпреки че не е особено тежка.

Смлените чушки и патладжани могат да се смесят в един съд и могат да се съхранят в хладилник за другия ден, ако сте решили да разделите работата в два дни.

Доматите се измиват и смилат. Ако премахнете семките и люспите, сместа ще се получи по-течна и ще се наложи да варите по-дълго.

Същинската част започва с изваряването на доматите. Огнището е запалено, смлените домати се изсипват в тавата и тя се поставя на огъня. В началото сместа е много водна и е добре да се изварява на силен огън, за да стане по-бързо. Водата се отделя отгоре и в началото не е необходимо да се бърка, но като започне да се сгъстява, сместа трябва да почне да се бърка равномерно и постоянно. Неслучайно този, който бърка лютеницата, се смята за главния майстор. Процесът по изваряването трае от 30 до 60 минути, в зависимост от силата на огъня, като често оптималният вариант е 40 минути.

После в тавата се добавят смлените чушки и патладжани и получената смес отново се вари и бърка. Огънят все още е добре да е силен и бъркането – непрекъснато, за да не загори. Това продължава около час.

След като лютеницата е достигнала необходимата гъстота, в тавата се изсипва олиото. Рецептата е с един литър олио, но може да го намалите до 800 мл. Бъркането продължава около час на по-слаб огън, за да не пръска. Когато сместа започне отново да се сгъстява и греблото да оставя следи по дъното на тавата, се добавят солта и захарта. Ако следата от греблото остане и не се затвори, значи лютеницата е готова и се сваля от огъня.

След като поизстине, трябва да се насипе в буркани. Затворените буркани се стерилизират за 15-20 минути, които броим след завирането на водата.

Източник: Marica.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.