ЗДРАВЕ

Имате ли някой от тези 7 симптома – ракът чука на вратата ви!

Какви са първите симптоми на болестта рак?

От съществена важност за навременна диагноза и започване на лечение при болестта рак са точно онези неща, които подсказват, че раковите клетки атакуват. Внезапна загуба на тегло, промяна в цвета на кожата, необичайно висока температура – всички тези симптоми могат да посочат, че навярно имате рак.

С течение на времето се появяват и други, но дотогава вече трябва да сте посетили лекар и да сте се осведомили за основните характеристики на заболяването.

СИМПТОМИ, КОИТО СЕ НУЖДАЯТ ОТ СПЕЦИАЛНО ВНИМАНИЕ!

Ето симптомите при болестта рак!

Основни или първични симптоми на болестта рак не се срещат във всички случаи на рак и могат да бъдат общи за други заболявания.
Въпреки това, необходимо е незабавно да се консултирате с лекар, така че той да ви прегледа и направи нужните изследвания, ако имате най-малко един от признаците от списъка по-долу:

1 .Смущения в половата система и нарушения на стомашно-чревния тракт : хроничен запек или диария, промяна на броя на изпражнения и цвета. Всичко това може да означава – рак на дебелото черво. Когато има болезнено уриниране, кръв в урината, нужно е незабавно да се свържете с лекар. Твърде честото уриниране, без видима причина, може да бъде симптом на рак на простата.

2. Поява на рани и язви . Често туморът е „маскиран“ като язва, но кърви много. Малки ранички в устата, които не се лекуват – може по същия начин могат да са рак. Ранички на на вагината или пениса, освен да говорят за сериозна инфекция на тялото, могат и да са рак на половите органи.

3. Гной или кръв . Доста често при поява на гной и кръв, то ракът вече е в напреднал стадий – болестта се е развила много отдавна. Храчене на гной с кръв – има голяма вероятност за рак на белия дроб , а ако кръвта е намерена в изпражненията – рак на дебелото черво. Изтичането на кръв или секрет с гной от зърното – пряк признак за рак на гърдата.

4. Твърди бучки в различни части на тялото, които се опипват през кожата (в тестисите, гърдата) – също често са признаци на болестта рак.

5. З атруднено преглъщане , както и стомашно-чревни проблеми, като например киселини в стомаха, болки в епигастриума – тези симптоми също сигнализират за рак на стомаха или червата.

6. Появата на нови бенки или брадавици , които променят своите цветове и форми са основателна причина за безпокойство. Често това е знак на меланома , което може да се лекува в ранен етап.

7. Дрезгав глас , упорита кашлица е обикновено срещан симптом на рак на белите дробове, ако гласът се губи – това може би е признак на рак на щитовидната жлеза или гърлото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *