НОВИНИ

Гърция връща пълната карантина

Гръцките власти обмислят възстановяване на пълната карантина в страната. Това става на фона на нарастващите случаи на COVID-19. Правителството иска да предотврати разпространението на пандемията и да облекчи натиска върху интензивните отделения в болниците, лекуващи пациенти с коронавирус, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema. 

Периодът между 21 септември и 4 октомври е „краш-тест“ за жителите на Атина. Там ще действат следните мерки:

– Максимум 9 души за събирания на закрито и на открито (с изключение на зони със специални мерки за разстояние, като здравни магазини)

– Концертите на закрито и на открито са спрени, а прожекциите на закрито кино са спрени.

– Максимум 20 души на сватби, погребения и кръщенета.

– Ограничаване на движението на хора над 65 години до това, което е абсолютно необходимо и избягване на контакт с хора, различни от непосредствената им семейна среда, и избягване на пътуванията с обществен транспорт.

– Задължителна работа от разстояние за служители от частния и публичния сектор, които извършват офис или работа, която може да се извършва дистанционно.

– Гъвкавост при пристигането и напускането на работници от частния сектор на четири вълни. В рамките на два часа от началото и края на работното време.

– Сканиращи проверки на работодатели и служители, които не спазват мерките за защита на работното място. Тоест задължителното използване на маска.

– Обширен контрол с бърз тест на Гръцката национална организация за обществено здраве (EODY) на работни места и събирания в задръстените райони на Атика и в услугите на частния и публичния сектор, които се считат за необходими за непрекъснатото и безпроблемно функциониране на държавата и икономиката – например училища, обществен транспорт и особено болници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.