НОВИНИ

Президентът наложи вето върху Изборния кодекс ВИДЕО

Президентът Румен Радев наложи вето върху част от текстовете в Изборния кодекс. Това стана преди минути в извънредно обръщение на държавния глава към народа.

„Отказът на властта да чуе гражданите води до агония. Отстъпва се от ясни законови положения и се създават предпоставки за съмнение в честността на изборите. Всички промени в Изборния кодекс имат ясната цел да гарантират служебната победа на управляващите в предстоящите избори. Желанието е да се отворят достатъчно възможности за хаос и изборни манипулации от страна на законодателя“, посочи Радев.

Той критикува въвеждането на вот и на хартия, паралелно с машините, след като в закона изрично е записано, че гласуването трябва да е машинно.

Снемането на отговорността за машините от властта и прехвърлянето й на ЦИК означава бягство от отговорност на парламента, категоричен бе държавният глава.

Отмяната на законната забрана чрез национален референдум да се решават въпроси от компетентността на ВНС неоправдано смесва две форми за гражданско участие във властта, критикува още Радев. И нарече промените палиативни.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.