СВОБОДНО ВРЕМЕ

Лекари-патолози се заеха да изследват кренвирши, които децата им обичат-Откриха гладка мускулатуро и ето какви гнусотии

Изключително интересeн експеримент проведоха преподаватели и студенти от катедрата по патология на Медицинския университет в София. Резултатите са публикувани на неофициалната страница на студентите от МУ – София специалност Патология.

„Детето ми обича кренвирши.

Реших да видя какво всъщност има в тях“, пише патоложка на страницата. Докторите правят „аутопсия“ или по-скоро лабораторен анализ на някои от най-популярните марки кренвирши на пазара.

С уточнението, че нито един от продуктите не представлява опасност за човешкото здраве, откритите в тъканта на колбаса структури са крайно интересни. В почти всички проби присъства солиден процент гладка мускулатура – с други думи, противно на обичайната народна мъдрост, в кренвиршите всъщност има месо!

Добрите новини обаче спират дотук. Огромно количество сухожилия и скелетни хрущяли са популярна съставка на кренвиршите. На няколко места патолозите откриват смлени тестиси, чревна мускулатура, мозъчни клетки и голямо количество растителна тъкан, в това число и водорасли.

Положителното е, че в нито една от пробите няма следи от паразити или опасни бактерии. Най-често срещаната съставка във всички видове марки без изключение е ацидофилна мазнина от предполагаем протеинов произход, твърдят изследователите. Преведено на човешки език, това е добре познатото на всички ни палмово масло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *