ЗДРАВЕ

Не е за вярване до какво води приемът на парацетамол

Учени от Университета в щата Охайо стигнали до извода, че парацетамолът като болкоуспокояващ и понижаващ температурата препарат оказва въздействие на психичното здраве на човека. По данни на специалистите след прием на това лекарство се притъпяват както отрицателните,  така и положителните емоции.

Освен това човек става по-склонен към поемане на неоправдан риск. Учените провели интересен експеримент, който наистина доказал, че доброволците в изследването, приемащи парацетамол, съвсем без колебание рискували. Такова по-ниско усещане за риск било открито при тези хора и в хода на анкета, по време на която участниците в експеримента били длъжни да оценяват степента на опасност от потенциални събития.

В публикацията се отбелязва, че специалистите засега не могат да обяснят причините за такъв ефект. Но са обезпокоени от факта, че хората, приемащи парацетамол по време на коронавирусната пандемия, впоследствие има опасност да пренебрегват мерките за безопасност. А това може да ускори разпространението на инфекцията.

Не е тайна, че и предишни изследвания показват други странични и дори вредни действия на парацетамола. Например датските учени съобщават за влиянието на това лекарство върху зародиша в утробата на майката. Така или иначе, парацетамолът се приема масово, но е желателно преди да го пиете за каквото и да било, да се консултирате със специалист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.