НОВИНИ

Министър Вълчев: 300 лева допълнително за дете в общинска детска градина

Просветният министър Красимир Вълчев също участва в откриването на учебната година на МУ-София. Ето какво каза той пред в. „Марица“ след официалната част.

– Министър Вълчев, кои са най честите сигнали, които получавате от директори и преподаватели във връзка с учебната година и COVID-19?

– Трудността е по принцип винаги налице, когато имаш голям брой ученици. Трябва да направиш сериозна организация. Когато децата излязат в междучасие, особено ако са повече, направо става брауново движение. Колегите се опитват да разделят коридорите, да ги накарат да спазват основни правила – дистанция, носене на маски. При голям брой ученици и ограничен учителски състав е трудно, много трудно. Но системата се справи. Показа го и пролетта. Отговорни сме, дисциплинирани, но в началото на годината училищата винаги имат повече работа. Средният брой ученици в едно училище у нас е 300, разбира се, имаме училища и с 10, и с 2000 души. Дори при среден брой е трудно.  Трябва да се приобщат децата към процеса, особено тези, които имат ниска посещаемост на занятията. За съжаление, имаме към 700 училища, където има концентрация на подобни деца, които отсъстват редовно. Трудно е да се намери ключ към всяко дете, за да има то желание да се учи. И пак казвам, взаимодействието с родителите е от огромно значение.

– Какво показа извънредната ситуация през пролетта?

– Много ясно се видя, че там където има ангажирани родители, се справиха относително добре. Останалите в общия случай не учеха. Родителите им трябваше непрекъснато да бъдат убеждавани от учителите от необходимостта да се посещават часове. Сега има и притеснение от заразени с COVID-19. Задължително е родителите да бъдат запознавани подробно при позитивен случай. Но пък и да има степен на деликатност, за да не натоварим с тревожност и стрес децата. Нека спазват мерките, но да бъдат спокойни, за да учат ползотворно. Не бих казал, че има някакви необичайни трудности. Единични проблеми ще има както в случая със 125-о училище. Не забравяйте, че системата в София е най-натоварена. Между една пета и една четвърт съответно от детските градини и училищата са в София. Тук са най-натоварени и учители, и служители на РЗИ. Най-големите училища са тук.

– Вашият коментар за случая със столичното 125-о училище?

– Докладваха ми , има проблем с РЗ. Направихме работна среща, инструктирах началниците на регионални управления, министър Ангелов – своите, за да осигурят бърза връзка. Имат чат връзка, имат комуникация през регионалните управления. Проверих началника на регионалното управление в София. Такава връзка не беше направена, сега вече я има. В движение усъвършенстваме организацията. Все пак РЗИ са ангажирани с много случаи в момента, понякога реакцията не може да е светкавична.

– А имат ли правомощия директорите да разпускат класове?

– Разбира се, в рамките на нормативните уредби.

– За цялото училище или цели класове?

– Спазвайки принципа на отделните клетки, който сме приели, ако има ученик със зараза, се карантинира само съответната паралелка. Специалист трябва да дойде и да направи оценка на епидемиологичната среда. За паралелката няма място за двоумение – може да се карантинира веднага.

– Т.е. нарушение ли е, че днес паралелките в 125-о училище са били на училище, а после са се прибрали?

– Ще проверим. Не би трябвало да са били на училище.

– Казахте, че очаквате около 500 милиона лева повече в бюджета на министерството, ясна ли е рамката, за какво ще се изразходват?

– Не е готова рамката, в момента продължава да се обсъжда. Оптимист съм, тъй като през последните години винаги има увеличение на бюджета между 500 и 600 милиона лева. Минимум 450 милиона лева ще имаме за политиките, които анонсирахме. Става въпрос за увеличение на учителските заплати, увеличение на минимална работна заплата за всички останали. 50 милиона допълнително за преподавателите във висшите училища. Ще има значителни допълнителни средства за предучилищно образование. Знаете, приехме задължително обхващане на децата до 4 години. Това означава още около 3500 до 4000 малчугана да бъдат включени в системата. За всяко дете до 4 години – ново или вече обхванато, общините ще получават по 300 лева допълнително за издръжка. Това ще намали таксите, може би ще има още 25 милиона допълнително в тази посока за всички деца от 3 до 6 години. Предвидени са пари за компенсации за децата, които не са приети в детски градини. Очаквам поне 60 милиона за предучилищното образование извън повишението на заплатите. Над 500 милиона лева е общото увеличение да бюджета ни.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *