НОВИНИ

Доц. д-р Спасков разкри колко българи са носители на COVID-19

Най-вероятно около 5% от хората в България са носители на коронавирус. Това заяви бившият шеф на Пирогов доц. д-р Спас Спасков в „Денят започва“ по БНТ. Според него по-високият брой заразени напоследък се дължи до голяма степен на това, че се правят тестове предимно в рискови групи, а не, както беше преди, когато здрави хора си правеха PCR тест, за да пътуват до Гърция.

„Щабът вече дава информация, която е по-успокоителна и по-целенасочена, отново говорим за това, че трябва да спазваме мерките, но не с идеята да се плашим, а да придобием обективна представа“, подчерта д-р Спасков.

По думите му вглеждането само в определени категории от населението винаги ще изкриви нещата. Той даде пример, че преди българите се влеждаха в случаите в лечебните заведения, а сега – в училищата. „Вирусоносителите ще бъдат приблизително толкова, колкото е за населението като цяло“, обясни д-р Спасков.

Той подчерта още, че домовете за възрастни хора са много по-уязвими за зараза с вируса, тъй като те имат и много други заболявания и са много по-крехки на странична инфекция. Според него в училищата единственият проблем е, че децата могат да занесат инфекцията на своите баби и дядовци.

„Необходимо е да поддържаме резерв от маски и други предпазни материали и това се доказа по време на тази пандемия, а не ден за ден, както работеше системата преди. И трябва да бъде подобрена връзката между отделните звена на системата – лични лекари, болнични заведения, медицински центрове и т.н. Очаквам пик през есента, защото голяма част от хроничните заболявания ще се отключат и болниците отново ще поемат истинската си функция да лекуват всички болни, а не само да се концентрират върху едно заболяване, отбеляза д-р Спас Спасков. Успоредно с това ще се появи проблемът със стандартната грипна епидемия, допълни лекарят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *