ЗДРАВЕ

7 упражнения за намаляване и предпазване от разширени вени и спукани капиляри (снимки)

Ако страдате от напукани капиляри или разширени вени, Вашият лекар вероятно Ви е казал да спортувате редовно. Въпреки че тренировките ви помагат да поддържате здравословно тегло, което може да облекчи симптомите, причинени от подути вени, някои видове физическа активност могат да бъдат най-лошият ви враг. Например вдигането на тежести възпрепятства притока на кръв между краката и сърцето, което води до обединяване на кръвта и увреждане на вените. Въпреки че разширените вени не могат да бъдат излекувани трайно без медицинско лечение, редовното упражнение може да предотврати прогресирането на това обезпокоително състояние.

Ние измислихме тази колекция от прости и ефективни упражнения, които не изискват специално оборудване и могат да се правят почти навсякъде. И не забравяйте да разгледате раздела за бонусите в края на статията.

1. Велосипедни ритници

Велосипедът стимулира мускулите на прасеца и поддържа кръвта да тече в правилната посока. И дори да нямате колело или е дъждовен ден, можете да правите това просто упражнение в уюта на собствения си дом.

Легнете по гръб и повдигнете краката си във въздуха, за да направите ъгъл от 90 градуса.

Бавно изритайте десния си крак, като държите левия си крак сгънат.
Върнете десния крак в изходна позиция, превключете и повторете.

2.Повдигане на крака

Това просто упражнение не изисква специално оборудване. Когато се прави редовно, може да подобри кръвообращението във вените.

Легнете по гръб.
Повдигайте по един крак.
Задръжте крака си във въздуха за няколко секунди.

Сменете краката и повторете.

3. Напади

Когато правите напади, тренирате мускулите на краката си, което увеличава количеството на притока на кръв към сърцето. В резултат на това сърцето ви работи по-усилено и помага да поддържате вените си в добра форма.

Застанет с ръце на кръста
Направете голяма крачка напред с левия крак.
Започнете да огъвате лявото си коляно, като държите гърба изправен, очите ви гледат напред и ръцете отстрани.
Свийте лявото коляно, докато достигне ъгъл от 90 градуса.
Задръжте тази поза за 10 секунди и след това се върнете в изправено положение.

4. Повдигане на прасци

Това упражнение изгражда силата на прасците и подобрява кръвообращението на тялото ви. Вдигането на прасеца не изисква много усилия и може да се извършва дори от хора, които не са тренирали дълго време.

Застанете изправени с успоредни крака.
Бавно повдигнете пръстите на краката, като разтягате мускулите на прасеца.
Спуснете пръстите на краката си на пода и повдигнете петите, като повтаряте толкова пъти, колкото се чувствате комфортно.

5. Люлеене

Люлеенето е подобно на повдигането на прасеца. С една допълнителна стъпка това упражнение може също да помогне за баланса ви .

Застанете изправени на петите си, посочи пръстите.
Застанете на пръсти.
Бавно надолу и назад.
Завъртете обратно до петите, пръстите на земята.

6. Палецът се огъва

Гъвкавите пръсти е лесно упражнение, което можете да правите, когато сте на почивка на работа, пътувате или дори чакате на дълга опашка. Вкъщи легнете на постелка или на пода с изпънати крака пред себе си.

Изпънете пръстите на краката напред, доколкото можете, след това назад.
Повторете това ритмично по 20 пъти на крак.

7. Повдигане на краката

Ако страдате от разширени вени, лекарите препоръчват повдигане на краката на или над нивото на сърцето, когато е възможно. Това помага за облекчаване на подути крака или болки в тях и подобрява притока на кръв към останалата част от тялото ви.

Легнете по гръб на пода или на леглото си.
Повдигнете краката си нагоре във въздуха или ги подпрете до стената.
Задръжте тази позиция за няколко минути и след това спуснете краката си на земята.

Бонус: Измийте краката си със студена вода

Студените душове подобряват кръвообращението и намаляват вероятността кръвта да се съсирва във вените ви. Ежедневният студен душ може да помогне за намаляване на разширените вени, тъй като обединяването на кръв кара вените ви да се издуват и да стават видими под кожата ви. Подобреният кръвен поток също е от полза за цялостното ви сърдечно-съдово здраве.

Пробвали ли сте някое от тези упражнения? Знаете ли други тренировки, които помагат в борбата със спукани капиляри и разширени вени?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *