НОВИНИ

Експериментирали ли са с лечението на починалия абитуриент от COVID-19?

Няма нарушения в болничното лечение на починалия от коронавирус абитуриент Христо Денев от Велико Търново. Това констатира проверката в областната болница, която продължи два месеца и половина.

Това е заключението на комисия от ИА „Медицински надзор“ начело с проф. Владимир Пилософ, която извърши проверка в здравното заведение след смъртта на младежа.

Одитът бе поискан от ръководството на областната болница, след като бащата на починалото момче – адвокат Иван Денев, публично обвини лекарите, че са виновни за смъртта на Христо и са си правили експерименти със сина му.

Докладът от проверката, извършена на място в болницата между 11 и 14 август, се забави 2 месеца и половина заради привличане на външни експерти, сред които са шефът на Експертния медицински съвет за борба с коронавируса проф. Коста Костов, вирусологът проф. Радка Аргирова, инфекционистът проф. Таня Червенякова, проф. Николай Младенов.

„Липсват нарушения на медицинските лица или основания да се приеме, че действията на лекуващите екипи и проведеният диагностично-лечебен план могат да имат отношение към фаталния изход. Същият е настъпил вследствие на тежкото и неблагоприятно протичане на тъканната и съдова увреда в белия дроб и цитокиновата буря, развили се на фона на рисков фактор (затлъстяване) и фатално протекъл тромбоемболичен процес с белодробен и терминален мозъчен оток“, е заключителният коментар на проф. Костов, подкрепен и от становищата на колегите му.

Констатациите от доклада опровергават обвиненията на бащата, че Христо е жертва на вътреболнична инфекция и дори че са взети органите му, обяви директорът на областната болница д-р Стефан Филев.

От доклада става ясно, че абитуриентът е приет в специализираното отделение на 13 юли с положителен PCR, температура и пневмония. С постъпването бил на подпомагане с кислород. Осем дни по-късно младежът е преместен в реанимацията, тъй като състоянието му критично се влошило. След 10 дни борба за живота му момчето издъхнало.

При инспекцията е установено, че диагнозата е своевременно поставена, лечението е било адекватно, а смъртта е настъпила вследствие на съпътстващи фактори. Освен затлъстяването Христо е приет с чернодробно увреждане, за високо кръвно, силно главоболие и замайване след тренировка във фитнеса според показанията на личния му лекар д-р Таня Витанова.

Внезапна проверка под наблюдението на следовател от НСлС в реанимацията не е установила наличие на вътреболнична инфекция.

Христо е лекуван със 7 антибиотика от появата на симптоми до смъртта му, прилаган е и препаратът RoActemra, за който адвокат Денев казва, че е в трета експериментална фаза и не е разрешен.

Стана ясно, че след проведено клинично обсъждане на 21 юли комисия от лекари решава в лечението да се включи RoActemra според Протокол за лечение на новата коронавирусна пневмония на МЗ от 9 март 2020 г.

„Препаратът е регистриран в България през 2009 г., не е експериментално лекарство, а се използва за овладяване на тежък цитокинов синдром“, обясни д-р Сибила Маринова, шеф на ОАИЛ. Няма обаче подписана декларация за информирано съгласие от момчето.

„Христо беше пълнолетен и адекватен до подследно, постоянно му се обясняваше какво му се прави. Той изключително съдействаше и непрекъснато благодареше. Не мога да внеса при COVID болните документ, който да подпише, и после да изнеса, няма как лист хартия да бъде дезинфекциран“, обясни д-р Маринова.

„Бащата на Христо, адвокат Денев, непрекъснато ми се обаждаше в работно и в извънработно време. Получаваше информация и на входа на реанимацията. По негово желание проведох разговори за лечението с консултанти от София и Плевен. През цялото време Христо беше адекватен освен в последния ден от живота си. Казах на баща му, че синът му е в изключително тежко състояние и има опасност да умре. Казах го директно, без увъртания“, посочи тя и настоя: „За това момче всички се грижихме като за наше дете. Бяхме потресени всички, че не можахме да го спасим“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *