НОВИНИ

Затварят училищата в 2 областни града заради К-19! Ще върнат ли КПП-тата?

Тази сутрин бе проведен извънреден брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, на който експертите обсъдиха усложнената в последните дни епидемична обстановка, високия брой нови случаи на заразени с К-19 , както и евентуални нови мерки във връзка с пандемията. В резултат временно се преустановява учебната дейност в образователните заведения в два областни града:

Съгласно заповед на министъра на образованието и науката, се преустановява присъственият образователен процес в ПГИИ „Джон Атанасов“ в Търговище и се преминава към обучение в електронна среда за периода 15.10.2020 г.

(четвъртък) – 29.10.2020 г. (четвъртък) включително.

Издадена е и заповед на кмета д-р Дарин Димитров. Мярката е във връзка с ограничаване разпространението на COVID-19 на територията на общината.

Изчаква се становището на Регионалната здравна инспекция за преминаването на общинските училища към обучение в електронна среда. Заради увеличения брой на случаите през последните дни, област Търговище попада в т.нар. „червена зона“. Това означава, че заразените с коронавирус в последните 14 дни са над 120 на 100 000 души население.

Кметът д-р Дарин Димитров апелира гражданите да ограничат контактите си за период от поне 10 дни, да не се посещават увеселителни заведения и мероприятия на закрито.

Контролът на разпоредените мерки ще се осъществява от кметовете на кметства, кметските наместници, контрольорите на Общината, съвместно с органите на Министерство на вътрешните работи, Регионалната здравна инспекция и Областната дирекция по безопасност на храните.

И училищата в Благоевград ще бъдат затворени днес, даде да се разбере на брифинга доцент Ангел Кунчев. Обстановката в центъра на Пиринска Македония е подобна на тази в Търговище. Министър Ангелов препоръча да не се пътува до двете области.

На въпрос на “Марица” към доцент Кунчев дали ще се дадат указания в обратна посока – жители на двете области да не ги напускат, ето какво отговори здравният инспектор:

“Няма как. Това означава връщане на КПП-ата, което е  невъзможно. И да излезем с пепоръка, всичко е въпрос на съвест, така че няма смисъл”, каза доцент Кунчев.

Той беше попитан и как да реагира лекар, чийто пациент е установен с коронавирус. “И досега лекарите контактуват непрекъснато със заразно болни, не е новост при тях, така че едва ли се нуждаят от допълнителни указания. Хубаво е при съмнения да затворят за 5 дни и да си направят тест. Но един лекар контактува с толкова много хора, вероятно и безсимптомни, така че едва ли може да знае кога  е бил в контакт”, отсече Кунчев.

Той не намери доводи в оплакванията на някои болници, най-вече частни, че нямат персонал за COVID-19 отделения.

Специално по темата министър Костадин Ангелов похвали Пловдив. “От старта на пандемията пловдивски частни болници се включиха активно и помогнаха за приема и лечението на пациенти. Те служат като добър пример”, сподели професорът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *