ЗДРАВЕ

4 напитки, смъкващи холестерола в кръвта и прочистващи кръвоносните съдове

Холестеролът е полезен и вреден. Ако нивото на втория тип се повиши в кръвта, тогава съдовете стават крехки, стените се сгъстяват и луменът се стеснява.

Колкото по-голямо е отклонението от нормата, толкова по-голям е рискът човек да развие сериозни усложнения. Например, атеросклероза, инфаркт, инсулт, хипертония. За да се намали процентът на холестерола, обикновено се препоръчва да се приемат лекарства и да се промени диетата.

Препоръчва се обаче и да се включат в диетата и редица здравословни напитки. Ето кои могат да са полезни:

Обезмаслено мляко

При висок холестерол се препоръчва да се изключат мастните млечни продукти от диетата. Въпреки това, напитка, в която са отстранени мазнините, е изключително полезна. Така според резултатите от едно от проучванията се оказа, че когато обезмасленото мляко е било включено в диетата, делът на холестеролните съединения намалява с 8% за 4 месеца.

Съдържащият се в продукта холин намалява количеството на вредното вещество в кръвта. Калият поддържа здравето на съдовете и сърцето.

чай

Напитката съдържа флановоли, танини, кофеин. Тези съединения имат положителен ефект върху имунната и нервната система, липидния метаболизъм. Процентът варира за сортовете чай. Най-полезните по отношение на състава си са черните и зелените сортове, билковите отвари.

Чаените напитки съдържат катехини, които действат като понижаващи липидите средства. Тези съединения понижават нивото на нежелан холестерол или липопротеини с ниска плътност в кръвта. В същото време нивото на добрия холестерол се повишава. Оказва се, че вероятността от развитие на атеросклероза намалява.

Сокове

Напитките, направени от естествени плодове, зеленчуци и горски плодове, тонизират тялото, премахват вредния холестерол от кръвта и намаляват риска от инсулти или инфаркти. Метаболизмът се подобрява, имунитетът се укрепва.

Препоръчва се да включите в диетата портокалови смутита, морков и ябълка, тиква, краставица или черешов сок. Напитки от цвекло, домат, нар помагат перфектно.

Минерална вода

Напитката елиминира излишния холестерол, нормализира храносмилането, подобрява състоянието на сърцето и кръвоносните съдове. Препоръчва се добавяне на вода с разтворени соли и микроелементи в диетата само след консултация с лекар. Клетките трябва да получават достатъчно вода, преди да ядат. Това ще помогне за насищане на течността, за да се избегне сгъстяване на кръвта след хранене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *