ЗДРАВЕ

Изтръпване на ръцете през нощта – причини и какво да направите

Много хора, особено по-възрастните са запознати с изтръпването в ръцете, особено през нощта. Възрастта, обаче, не е определяща за този симптом. Основната и най-честата причина за изтръпване на ръцете през нощта, е шийната остеохондроза или отлагането на сол в гръбначния стълб в областта на шията. Това заболяване се среща при 70% от населението над 50-годишна възраст, но процесът започва след настъпването на 30-годишна възраст. В наши дни остеохондрозата се среща при все по-млади хора.

Други причини за неприятното изтръпване на ръцете: заболявания на сърцето и кръвоносната система, атеросклероза, съдова атеросклероза, захарен диабет, хипертония, полиартрит на малките стави, възпаление в самите нерви и липса на витамини от група В. При липса на патология може да се появи изтръпване в ръцете заради неправилно подбрана възглавница или лоша поза на тялото и най-вече на ръцете, по време на сън. Много хора имат навика да спят с ръце под главата си, което затруднява кръвообращението в горните крайници.

Неприятните усещания могат да бъдат много разнообразни в своята локализация. Много рядко се среща изтръпване на цялата ръка. По-често изтръпва част от нея, което напълно зависи от причината за заболяването:

1. Шийна остеохондроза, спондилоза, херния или дискова херния, особено когато патологичният процес е локализиран в долните шийни сегменти (C5-C7). Именно от тази част на гръбначния мозък нервите отиват към ръцете. В този случай, в зависимост от страдащия нервен корен, изтръпването може да се локализира:

  • по вътрешната повърхност на ръката, от рамото до върховете на 5 и половината от 4 пръст (C7)
  • по задното рамо и предмишницата, задната повърхност на 2 и 3 пръст (C6)
  • по страничните части на ръцете до палеца и показалеца (C5)

Главоболието при шийната остеохондроза също не е рядкост.

2. Синдром на карпалния тунел
Появява се по време на продължителни дейности, свързани с един и същ тип натоварване на китките според вида на движенията (работа на компютър, свирене на музикални инструменти, сглобяване на части, конвейер). В този случай се наблюдава изтръпване на цялата китка или отделни части, понякога се наблюдава изтръпване на пръстите. Надлежащите участъци на ръката не участват в патологичния процес.

3. Полиартрит на малките стави на китката. Характеризира се с наличието на прояви само в пръстите.

4. При патология на раменните или лакътните стави симптоми ще се появят в долните части на ръката.

5. Захарен диабет и други метаболитни нарушения (чернодробна, бъбречна, ендокринна патология). Това включва и злоупотребата с алкохол и никотин, тъй като механизмът на развитие на патологията е много подобен. Изтръпването в този случай има „възходящ” характер, започва с по-отдалечени отдели и постепенно, с времето, „се издига” нагоре. Това се случва, когато участват по-големи съдове. Изтръпването е симетрично в двете ръце.

6. При хипертония

7. От особено значение е изтръпването на ръцете при сърдечни заболявания. Тук трябва да обърнете внимание коя ръка ви изтръпва. В случай на неприятни усещания в дясната ръка, може да става въпрос за шийна остеохондроза. Но изтръпването на лявата ръка може да е знак за сериозни проблеми със сърцето, като ангина пекторис или сърдечен удар. Ако изтръпването на лявата ръка се появи внезапно, особено през нощта и не отшуми в рамките на час, посещението при лекар е задължително.

Какво да направите, ако ръцете ви изтръпват насън
1. Опитайте се да премахнете всички възможни причини: сменете възглавницата, изберете по-удобна поза за сън, често сменяйте позата, за да предотвратите прищипването на съдовете, изключете употребата на алкохол и никотин, особено вечер.

2. Упражнения в случай на изтръпване на ръцете вечер: без да ставате от леглото, легнете по гръб и изпънете ръцете си нагоре, свийте и изпънете пръстите си 50 пъти, след това поставете ръцете си покрай тялото и повторете упражнението, ротационни движения в китките, изправете се и хванете ръцете си зад гърба си, опитайте се да ги повдигнете възможно най-високо, в леки случаи просто разтрийте ръцете си.

3. Можете да отпуснете напрегнатите мускули на шията с лек самомасаж преди лягане и през целия ден. Достатъчно е само да разтриете шията с длани, можете да използвате противовъзпалителни мехлеми.

4. При липса на противопоказания и в зависимост от причината, могат да се използват физиотерапевтични процедури.

Народни средства
Меден компрес – намажете с мед по изтръпналите области на ръцете на тънък слой, увийте и оставете за една нощ, направете 7-10 процедури

Блатен ледум: залейте 5 супени лъжици с 1 чаша ябълков оцет, настоявайте за една седмица и използвайте за намазване на изтръпналите участъци

Чаша топла вода всяка сутрин на празен стомах ще помогне за укрепване на стените на кръвоносните съдове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *