НОВИНИ

Томислав Дончев: Не е честно санирането на панелките да става без пари и от собствениците на апартаменти

За санирането на старите панелни блокове вече ще се дават пари не само от Европа, но и от собствениците на апартаменти. Това съобщи в ефира на Нова тв Томислав Дончев.

„4,5 млрд. лева са предвидени за енергийна ефективност. Това не е просто саниране, а мерки в публични сграда. До 2025 г. не трябва да остане нито една детска градина и училище без мерки за енергийна ефективност. Не става въпрос само за нови дограми и външно изолиране, а ако сградата е голяма, да има хидропомпи и соларни панели на покрива“, коментира вицепремиерът.

„Продължаваме програмата за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради, но тя е променена. Не е редно финансирането да е на 100%. Това е лош сигнал, че панелният блок не е собственост на хората, които живеят в него, а на държавата. Редно е да има самоучастие“, коментира Дончев.

„Не е честно собствениците на апартаменти да не вземат мерки за енергийна ефективност. Това трябва да се случи по начин, по който не се налага някой да си вади пари от джоба в момента. Има два алтернативни сценария, които ще позволят да се организират нещата“, добави той.

За поставяне на слънчеви панели върху покривите ще може да се кандидатства, каза още  вицепремиерът.

снимка Булфото
Източник-petel.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *