НОВИНИ

Фандъкова: Обмисляме затваряне на нощните заведения

Броят на леглата за пациенти с COVID-19 в интензивните отделения на София намаляват чувствително. Това обяви в „Тази събота“ по bTV столичният кмет Йорданка Фандъкова и добави, че е разговаряла за проблема с директорите на лечебни заведения. Кметът заяви, че в момента се обмисля затваряне на нощните заведения, защото здравето на хората е по-важно.

София се намира в „червената зона“ по разпространение на коронаврус. За последното денонощие има 594 нови случая. „Нови легла се откриват, но ситуацията с лекарите, медицинските сестри, санитарите е изключително сериозна. Те самите се заразяват, остават под карантина. Необходими са допълнителни мерки – в България са най-леките възможни“, каза Фандъкова. По думите ѝ към момента контролът по спазването на съществуващите противоепидемични мерки е завишен. Тя уточни, че за последните 10 дни са направени над 600 проверки в градският транспорт за носене на предпазни средства – наложени са 59 санкции. Инспектирани са над 2000 търговски обекта.

„Наблюденията ми са, че все повече хора носят маски и стават по-дисциплинирани. Въпреки това трябва да се вземат допълнителни мерки, които да са ефективни. Ще се насочим към местата, където не може да се спазва дистанция и не се носят маски. Вчера обсъждахме с колегите временното затваряне на нощните заведения“, каза столичният кмет и добави, че предстои днес общинският щаб да обсъди допълнителните мерки.

Фандъкова обясни, че няма да се стига до налагането на вечерен час в София, ако мярката със нощните заведения проработи. Относно евентуалното недоволство на бранша, тя посочи, че най-важното на този етап е да се запази здравето на хората. „Прогнозите за следващите дни и седмици са за двойно и тройно увеличаване на случаите. Няма здравна система, която да издържи. Ние сме в контакт с браншовите организации, важно е бизнесът да работи, но на първо място е запазването на здравната ни система“, уточни тя.

Столичният кмет обясни, че с цел да не се струпват пътници в метрото, са пуснати два допълнителни влака за пиковите часове. Тя уточни, че 10% от машинистите не са на работа заради заразата. Според нея хората са изложени на най-голям риск от COVID-19 на работните им места и призова работодателите да спазват всички противоепидемични мерки в офисите. Относно работата на зоните за платено паркиране, Фандъкова посочи, че е настъпил хаос, когато те не са работили и в момента не се предвижда те отново да спрат да функционират. Тя обясни, че ако заболеваемостта в образователната система се увеличи, ще издаде заповед учениците от горните класове да преминат в онлайн форма на обучение.

Източник-petel.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *