НОВИНИ

Д-р Симидчиев-Всички дихателни инфекции тръгват надолу, ако носим маски / ВИДЕО /

Здравният министър проф. Костадин Ангелов се обяви в подкрепа на идеята за задължителното носене на маски на открито.

Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести също подкрепиха предложението. Предстои да се приеме и решението да 10-дневна карантина за контактните лица – то, както и да носим маски на открито, беше утвърдено малко след излизането на този материал. Маските са много ефективни, когато са от подходяща материя, когато се носят, както трябва, и на трето място – когато се носят, където трябва.

Това заяви в предаването „Студио Actualno“ пулмологът д-р Александър Симидчиев, коментирайки развитието на пандемичната ситуация с COVID-19 у нас. По думите на експерта маските са изключително полезно средство, когато човек има близък контакт и възможност да генерира аерозоли, които да излизат от устата.

„За мен маските са най-ефективни там, където имаме близък контакт между хората, тоест под два метра“, посочи д-р Симидчиев. „Разбирам защо колегите са преценили, че трябва да се направи задължително маските да се носят навсякъде. Това е така, защото е трудно да се обясни на всички хора къде и как да слагат маска.

Аз лично обаче смятам, че трябва да говорим на хората по разбираем начин и със започване на темата с това защо трябва да се прави дадено нещо, а не само какво да се прави“, каза Симидчиев. Според пулмолога всички други респираторни инфекции ще тръгнат надолу с около 30%, ако масово като общност носим маски.

Д-р Симидчиев подчерта, че става дума за правилно носене на маската, която покрива носа и устата.

„Интересно и неочаквано беше това, че част от хората с хронични респираторни заболявания, с хронично обструктивна белодробна болест, хората с бронхиални астми или алергии на дихателните пътища, всъщност не бяха тежко засегнати от коронавируса“, каза д-р Симидчиев, като обясни, че отчасти това се отдава на факта, че тези заболявания нерядко се лекуват с медикаменти, които потискат локалната имунна сила.

„Хронично белодробните болни не са основният риск при COVID-19, но хората със сърдечно-съдови заболявания, хората с диабет, ще карат вируса по-сериозно, защото при тях кръвоносните съдове са предварително увредени и вирусът идва на увредения терен, където допълнително уврежда кръвоносната система“, отбеляза експертът.

Колко надеждни са PCR тестовете и до какви увреждания на организма довежда COVID-19 – целия разговор с д-р Александър Симидчиев гледайте във видеото.

Видео-„Студио Actualno“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *