НОВИНИ

Белгия отново въвежда пълна карантина

Oт днес влиза в сила втората карантина, която Белгия въвежда, в опит да спре сериозното разпространение на COVID-19.

Кралството е с най-висок брой заразени с коронавирус в Европа.

Затварят се магазините, които не продават хранителни стоки, а също така фризьорските и козметичните салони. Не работят и фитнес залите, затворени са също местата за молитви. Забраняват се посещения при приятели и близки, а извън къщи е позволен контакт само с един човек.

Изключения се допускат само за самотно живеещите, които могат да се срещат с двама души.

Работата от дома става задължителна, а когато това не е възможно, носенето на маска и проветряването са задължителни на работното място.

Ваканцията на всички училища се удължава до 15 ноември, след което половината ученици от вторите и третите класове на гимназиите ще участ в училище, а останалите – дистанционно.

От разстояние ще става и обучението в университетите до 1 декември – датата, на която мерките ще бъдат преразгледани, за да се реши дали карантината ще бъде удължена допълнително.

„Единствената ни цел е да не допуснем здравните услуги да се сринат под натиска, който вече огромен. За да го постигнем е ясно, че ще е необходимо дългосрочно и колективно усилие. Давам си сметка, че това са драстични и особено болезнени мерки. Но това са мерки на последния шанс“, обяви министър-председателят на Белгия Александър Де Кро.

През изминалата седмица най-малко 14 страни в Европа регистрираха рекордно голям брой хоспитализации, свързани с коронавируса, в момент, когато районът е обхваната от втора вълна на пандемията, показва анализ на Франс прес, основаващ се на официални данни, посочва БТА.

Данни за броя на болничните легла, заети понастоящем от пациенти, засегнати от Ковид-19, са предоставили 35 европейски държави и територии от общо 52. Повечето страни от Европейския съюз публикуват такива данни. Изключение правят Германия, Швеция, Гърция, Литва и Малта.

В групата на страните, достигнали безпрецедентен пик на хоспитализациите в последните дни, Полша (14 631 болни), Чехия (6604) и Белгия (5924) са с най-много заети легла, посочва АФП.

Следват ги Унгария, България, Португалия, Австрия, Словакия, Хърватия, Словения, Албания, Латвия, Исландия и Гибралтар.

Най-засегнатите страни в момента са Чехия, с 62-ма болни на 100 000 жители, Румъния (с 57 на 100 000), Белгия (51) и Полша (39).

Франция (21 160), Испания (17 520), Украйна (16 332) и Италия (15 964) са водещи в статистиката по общ брой болни от Ковид-19, настанени в болница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *