СВОБОДНО ВРЕМЕ

Проф. Начев със страшен сценарий за COVID-19

На война като на война, в сегашната ситуация не може да има „чиста от COVID болница“. Това заяви проф.

Генчо Начев, ръководител на болница „Света Екатерина“, коментирайки ситуацията с К-19 у нас.  Легла трябва да има за такива болни по специалността дори на специализираните лечебни заведения, каза още Начев.

Според него, има оптимистична и песимистична прогноза за развитието на пандемията от коронавирус у нас. Оптимистичната е да се върнем на нивата от септември.

Най-страшното е ако стигнем развитието на болестта в Чехия – по 600 заболели на 100 000. „Трябваше да има по-рано рестрикции, мисля, че закъсняха“, заяви Начев. От 6 ноември, 13:00 часа, трябва да има мобилни пунктове за тестване за COVID-19 пред болниците, каза също директорът на болница „Света Екатерина“ в София проф. Генчо Начев.

По думите му, става въпрос за изискване по заповед на здравния министър. В тези пунктове, за които настоя премиерът Бойко Борисов вчера, ще се правят антигенни тестове.

Това са по-бързи тестове от PCR – за 10-15 минути има около 96% сигурност в диагностицирането на новия коронавирус. Идеята е още там, в пунктовете, да има сигурна диагноза и съвет какво да се прави – кой как да се лекува. На война като на война, предупреди Начев и добави, че в сегашната ситуация не може да има „чиста от COVID болница“.