СВОБОДНО ВРЕМЕ

3 задължителни неща, които трябва да направим на Архангелова задушница

Днес е една от трите големи задушници , които по традиция отбелязваме всяка година. В съботата, предшестваща Архангеловден , православната църква отдава почитта си към нашите покойници чрез една от трите най-големи задушници за годината – Архангелова.

Задушница е израз на християнската вяра в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите.

Ето какво се прави на Архангелова задушница:

На задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво – правило се три кръга по края на гроба.

Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите.

Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята – добродетелите на починалия.

На Архангелова задушница, така както при другите задушници, се правят общи трапези. Наричаната още Голяма задушница , тя е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия (между които любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и споменаваме починалите с думите „Бог да прости“.

Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи душата на покойника е дошла.

Правят се помени или, наричани още – раздавки, подавки. Раздават се на близки, комшии, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори на непознати. В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но всъщност можете да подадете, каквото пожелаете.

Житото символизира възкресението, хляба и виното – за спомен на Христовата жертва за нас.

Във всеки православен храм се отслужва панихида за всички починали, както и на загиналите български войни. На този ден не се работи, не се пере, не се върши никаква домакинска работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *