СВОБОДНО ВРЕМЕ

Ето какво се случва, ако имате коронавирус и пиете алкохол

Руски експерти дадоха отговор на въпроса на мнозина, които се притесняват какво ще се случи, ако пием алкохол с COVID-19. Според лекарите честото пиене увеличава податливостта на човек към инфекция, а също така увеличава риска от заразяване с коронавирус.

Наркологът Алексей Казанцев заяви в интервю за RBC, че консумацията на алкохол „отваря вратата“ за COVID-19.

„Това увеличава пропускливостта на клетъчните мембрани, които служат като бариера – тя се преодолява от вируса за кратък период от време“, обясни лекарят.

Също така, отбеляза специалистът, алкохолът благоприятства за сгъстяване на кръвта, което „помага“ на инфекцията да стартира процеса на образуване на кръвни съсиреци в тялото на болния човек, заплашвайки запушване на артериите и свързаните с тях патологии. В допълнение, алкохолът може да взаимодейства по опасни начини с лекарства, предписани за COVID-19.

„Много лекарства, предписани за лечение на коронавирусна инфекция, са несъвместими с алкохола и консумацията му по време на прием на антибиотици може да има изключително негативен ефект върху черния дроб и мозъка“, предупреди лекарят.

Друг експерт, психиатър Даниил Покровски, обясни, че редовното пиене е фактор за тежкото протичане на болестта „covid“.

„Алкохолът може да намали имунитета. Нарушава метаболизма в жизненоважни органи като черен дроб, мозък и сърце. В резултат на това нормалното функциониране на тялото се влошава “, подчерта той.

Колегите бяха подкрепени от лекарката Любов Шишенкова. Тя заяви, че дори една чаша вино вечер може да бъде опасна, ако се консумира редовно, а не от време на време.

„Дори и малка доза алкохол, ако тялото го получава достатъчно редовно, променя киселинно-алкалния баланс, което намалява устойчивостта на клетката към външни влияния. Ако човек приема и антивирусни лекарства, тогава голям брой здрави клетки в тялото ще умрат “, каза специалистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *