СВОБОДНО ВРЕМЕ

12 невероятни начина за почистване на абсолютно всякакви петна, всяка хитра домакиня трябва да знае тези трикчета

Възможно е да се задържа някое петно, ако използвате добър почистващ препарат и имате пералня. Но какво ще стане, ако не сте в обсега на никакви перални съоръжения или нямате достатъчно време да се справите с проблема? Как можете да се отървете от изсъхнали, упорити петна?

Ние имаме12 бързи решения за най-„ужасяващите“ петна, които ще ви позволят да забравите стресиращото петно ​​завинаги.

№ 12. Трева

Всеки родител знае колко трудно е да се измие тревата и мръсотията от дънките. За да премахнете почвата, трябва да направите следното:

Смесете 1 литър вода с 1 супена лъжица воден амоняк. След това просто напоете петното с разтвора и го разтрийте със салфетка или гъба.

 

№ 11. Мастило

Сухо мастилено петно ​​няма да се отдели дори в пералня и това е факт. Имаме обаче няколко съвета как да улесните процеса на обезцветяване:

Накиснете памук в спирт и леко почукайте петното. Можете също да използвате смес от воден амоняк и винен спирт (съотношение 1: 1). Ще трябва да направите всичко възможно, за да се отървете от петното, без да го измивате.

№ 10. Масло и мазнини

Има няколко начина да се отървете от петна от мазнини и всички те работят добре.

Ако петното е прясно, поставете го между 2-3 слоя хартиени кърпи. Изгладете парчето дреха и повторете действието, ако петното все още е там. В случай, че ютията не работи за пълно премахване на петното, почистете го с помощта на бензин.

Зацапаните мазни петна могат да бъдат премахнати с помощта на смес от чист спирт и бензин (съответно половин чаша и половин чаена лъжичка). Нанесете сместа върху кърпа и я оставете да изсъхне.

№ 9. Червило

Петната с червило и грим са проблем за всички момичета (и магазини за дрехи). За щастие можете лесно да ги премахнете.

Поставете дрехата (петно ​​надолу) върху хартиена кърпа и изтъркайте обратната страна с памучен тампон, напоен с бензин. Не забравяйте да смените кърпите за по-добър резултат.

№ 8. Лак за нокти

Лакът за нокти „атакува“ дрехите и чаршафите ви само с едно несръчно движение. Петното може да бъде премахнато, но ще трябва да работите усилено върху него.

Поставете зацапаната част от облеклото (петно ​​надолу) върху памучен плат, след това нанесете памучно топче, напоено със спирт или ацетон, на обратната страна. Разтривайте, докато петното бъде премахнато. За да премахнете петното без следа, ще трябва също да накиснете дрехите си в гореща вода и да ги изплакнете добре.

№ 7. Плодове, плодове, сок

Не всички петна от горски плодове могат да бъдат напълно почистени, но има няколко съвета за премахване на най-лошите от тях.

Накиснете памучен тампон в обикновен оцет и напоете петното. След това изплакнете парчето облекло в студена вода.
Нанесете малко сол върху прясното петно ​​- то ще поеме излишната влага и петното няма да се разнесе. След това перете петното с гореща вода.

№ 6. Кръв

Когато случайно се порежете, вие инстинктивно се опитвате да спрете кръвта. Затова обикновено слагаме отрязания пръст в устата си или го избърсваме върху дрехите си.

Ако искате да премахнете петно ​​от кръв, нанесете малко воден амоняк върху него и го оставете за 10-15 минути. След това, ако петното все още е там, изперете дрехата със сапун.

№ 5. Шоколад

Всички обичаме шоколада – той е вкусен и подобрява настроението ви. Но никой от нас не иска да види петна от шоколад по дрехите си.

Ако петното е прясно, просто го покрийте със сол. След това го намажете с топла вода.
Старите петна могат да бъдат отстранени с 1,5% разтвор на амоняк или разтвор на оцет и спирт (съотношение 1: 1).

№ 4. Пот

Колкото и странно да изглежда, не всички антиперспиранти ви предпазват от петна от пот по дрехите ви. Ще се радвате да научите, че такива петна се отстраняват лесно.

Смесете малко течност за миене на съдове (1 чаена лъжичка) с водороден прекис (3-4 чаени лъжички) и сода (2 чаени лъжички). Нанесете сместа върху петното, изчакайте малко и след това изплакнете с вода.
Можете също така да използвате оцет и гореща вода, за да премахнете такова петно.

№ 3. Кал

Представете си, че препъвате нещо и попадате в някаква кал. Знаете ли ситуацията? Дори да имате късмет и отговорът е „Не“, винаги е добре да знаете лесен начин за премахване на петна от кал.

Поставете дрехата си в топла вода с бял оцет и течност за миене на съдове. Изчакайте известно време и изперете дрехите в топла вода.

№ 2. Бира

Настроението ви ще бъде разрушено дори на най-забавното парти, ако на любимата си тениска получите петно ​​от бира. Такова петно ​​се настройва бързо, но също така лесно се отстранява.

Нанесете смес от вода, глицерин, амоняк и винен спирт (съотношение 8: 1: 1: 1) върху петното. Този съвет върши работа и при петна от шампанско.

№ 1. Вино

Законът на Мърфи по-често кара виното (особено червеното) да попада върху блузата ви, отколкото в чашата ви. Ето няколко съвета как да се отървете от такива петна:

За свежи петна: Накиснете памучен тампон в смес от оцет и гореща вода. След това разтрийте петното.

За стари петна: Смесете около 0,03 унции лимонена киселина с 1 чаша вода. Ако петното все още се вижда, разтрийте го с водороден прекис и разтвор на амоняк (поставете 1 чаена лъжичка от всяко вещество в 1 чаша гореща вода).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *