НОВИНИ

Отвориха гробницата на Исус: „Коленете ми трепереха,“ промълви археолог ВИДЕО

За първи път от два века учените откриха това, което вярват християните, че е гробът на Исус Христос в църквата „Възкресение Христово“ в Йерусалим.

Изминаха четири години, откакто консерваторите отвориха гроба на Исус за първи път от повече от два века.

Гробът на Исус, няколко метра висок и широк мраморен едикул, е бил защитен от разпадане от метална конструкция в продължение на няколко десетилетия. В него се помещават мраморни блокове от времето и влиянието на хиляди поклонници и туристи.

Образът на Исус може да се види в тясната част на пространството под преместената плоча.

Открити са и някои материали, които са анализирани. Гръцки експерти отговаряха за реконструкцията, а целият процес за нуждите на документалния филм беше записан от „National Geographic“.

„Отварянето на гробницата ще даде на експертите уникална възможност да проучат първоначалния фон на най-святото място в християнството“, обявиха от изданието.

„Трябва да призная, че коленете ми трепереха“, каза Фред Хиббърт, постоянният археолог на списанието.

Едикулът, който се намира под купола на църквата, построен на мястото, където според християнската традиция е била пещерата, в която е положено тялото на Исус, ще бъде демонтиран и сглобен отново по време на ремонта.

Сменени бяха само изключително слаби или счупени части, мраморните плочи бяха почистени и консервирани, а конструкцията укрепена. Дейностите са финансирани от трите основни християнски деноминации, които управляват базиликата на Гроба Господен (католици, православни и арменски християни).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *