НОВИНИ

Пулмологът д-р Симидчиев: Ето причината за високата смъртност от Ковид сред здрави и прави хора

Пулмологът  д-р Александър Симидчиев  е сред експертите, на които вярваме в борбата с Ковид-19 . Съвсем наскоро той посочи няколко надеждни метода, с които сами да проверим състоянието на белите си дробове у дома, преди да се поддаваме на всеобщата паника.

Сега експертът коментира факта, че все повече здрави и без придружаващи заболявания хора умират от усложнения в следствие на прекарана коронавирусна инфекция.

Държавата изпуска контрола върху разпространението на коронавируса. За това предупреди математикът Петър Велков, съобщава bgonair.bg.  Той призовава за въвеждането на национална карантина за период от 3-4 седмици. Скокът от над 100 починали за последното денонощие е очакван, но е много притеснителен, тази тревожна констатация изрази Велков. По думите му България вече е достигнала нивото на Италия по брой починали в рамките на един ден по време на пика през пролетта. И прогнозира в следващите седмици смъртните случаи да се увеличат поне с 50%.

„Около 7000 случая са по-малко карантинираните от активните случаи, нелепо е 1 позитивен да има минус отрицателно контактни лица, не управляваме тотално пандемията, няма проследяване, няма карантиниране на позитивните, пандемията е изпусната от контрол, отиваме към хуманитарна криза. Заболеваемостта е огромна, но и тестването не е достатъчно“ категоричен е Велков.

Според пулмолога д-р Александър Симидчиев броят на починалите без придружаващи заболявания се дължи главно на това, че вирусът уврежда кръвоносните съдове.  Сред най-изложените на риск са хората, водещи застоял начин на живот и жените, при които е имало прекъсната бременност. Смъртността може да се дължи и на свръхреакция на имунната система спрямо вируса.