НОВИНИ

Министър Ангелов и доц. Мангъров направиха скандал пред Борисов (ВИДЕО)

Здравният министър проф. Костадин Ангелов, директорът на „Пирогов“ и инфекционистът доц. Атанас Мангъров се скараха пред премиера Бойко Борисов относно карантината у нас.

„Считам, че трябва да се намери начин за разтоварване на болниците.

Ако вкараме всички заразени с коронавирус в болници, няма да ни стигнат леглата. Важно е да включим и доболничната помощ“, каза доц. Атанас Мангъров в началото на заседанието на Министерски съвет.

Борисов категоричен: Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло!

В този момент доц. Мангъров бе прекъснат от премиера Борисов,  който обясни, че правителството вече е отпуснало 5 млн. лв. за личните лекари, които да помагат в борбата с коронавируса.

„Личните лекари да спрат с телефонната медицина, а да се захванат с процедурите. Те в крайна сметка са хората, които да преценяват кой пациент да влезе в болница. Личните лекари да си влязат в ролята и да станат истински лекари, а не да се крият“, каза още инфекционистът.

Трябва да се разхлабят карантинните мерки. Хората с положителни тестове биват карантинирани заедно с всичките си близки. Какъв е смисълът, след като човек е бил заразен няколко дни преди симптомите и е обикалял сред хората? Какъв е смисълът от строгите карантинни мерки, попита още Мангъров.

„Трима некарантинирани положителни хора заразяват 455 души в рамките на седмица. Това ще е изключително тежко за здравната система. Нека карантината се спазва, а хората да обявяват контактните си лица“, категоричен бе шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Проф. Асен Балтов алармира: „Пирогов“ е на ръба!

„Нека положителните да не чакат РЗИ, а сами веднага се карантинират – да не заразяват близките си и така да натоварват здравната система“, призова проф. Балтов.

„Никога не съм си позволявал лично мнение или впечатление да дава резултат в науката. В медицината има доказателства и трябва да стъпваме върху тях. Най-ниското ниво е личното мнение, следващото е медицина спрямо факти в миналото, после фактите от настоящето, а най-сигурни са метаанализите и големите перспективни проучвания. Всички тези проучвания, с изключението на мнението на един човек, са истината. Проучване в 131 държави показва, че когато има положителен човек, то той трябва да бъде изолиран. Един положителен трябва да бъде карантиниран, за да се прекрати пътят на разпространение на инфекцията. Крайно време е лекарите, които не са епидемиолози, да спрат да говорят за епидемиология. Науката казва това – няма значение какво мисли един човек“, обърна се здравният министър към доц. Мангъров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *