НОВИНИ

От ВМА с уникално изследване на коронавируса у нас – ето всички последици и възможни усложнения

Военномедицинска академия бе сред първите болници у нас, които отвориха врати за лечение на болни от коронавирус. Неслучайно специалистите там са сред най-опитните в тази област и могат да кажат най-точно какви тенденции се наблюдават за развитието на болестта и особеностите ѝ у нас.

Сега лекари от ВМА представиха първото българско специализирано изследване на хоспитализирани пациенти с коронавирус.

Медиците са проследили състоянието на своите пациенти и след възстановяването от вируса, пише Bulgaria ON AIR.

Анализът показва, че отрицателният PCR не винаги е знак за приключена инфекция. Цялостното лечение на организма понякога продължава месеци наред. Преболедувалите Ковид-19, достигнали до по-тежко състояние, имат сериозни последствия и след овладяването на инфекцията. След преминаването на критичния период започва лечение на белия дроб, който според множество изследвания, е най-засегнат от вируса. Често обаче той не е единственият засегнат орган, а понякога и страдат цели системи на човешкото тяло.

Изследването обхваща 138 пациенти, хоспитализирани във ВМА, разделени на тежки и средно тежки случаи. Тяхната средна възраст е 53 години и 63% от тях са мъже. Проучването е проведено в периода март-юни 2020 година. Като водещи симптоми при заболелите са изведени умора, кашлица, треска, главоболие, а почти 80 % от приетите в болницата са имали температура над 37,5 градуса.

Малък процент от носителите на Ковид-19 са били диагностицирани с конюнктивит, но при тях почти всеки е бил в тежко състояние.

Освен познатия досега опасен задух, специалистите добавиха  и гаденето като маркер за сериозни усложнения. Отличителен признак за проблем представляват и значителните отклонения в лабораторните показатели на CRP, LDH, феритин, фибриноген, креатинин и ниския процент на лимфоцитите.

Изследваните антитела при преболедувалите Ковид-19 в началото са в много високи равнища, но постепенно започват да спадат. Пациентите с повторно заразяване все още в световен мащаб са под един процент.

Медиците от ВМА проследяват състоянието на вирусната инфекция при пациентите си още от самото начало на пандемията. Чрез проспективен протокол, който включва множество изследвания, бива поставяна пълна оценка на състоянието на заболелите. Спрямо резултатите се взима решение по какъв начин ще продължи лечението, като изследванията продължават и след възстановяването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *