ЗДРАВЕ

Най- ефективните упражнения за възстановяване след ковид (снимки)

Тези, които са имали възможност да се изправят лице в лице с COVID-19, знаят колко важен е процесът на рехабилитация. Особено дихателни упражнения след коронавирус. Освен това изобщо няма значение къде е бил човекът по време на болестта. Дори след дълъг престой вкъщи, тялото трябва да бъде възстановено.

Днес ще ви споделим селекция от дихателни упражнения, които ще ви помогнат да възстановите белите си дробове след сериозно заболяване. В това ще ни помогне рехабилитационният лекар Дина Сейфулина

ДИХАТЕЛНА ГИМНАСТИКА СЛЕД КОРОНАВИРУС

За да не се чувствате задух след заболяването и да възстановите дихателната функция , е важно да се занимавате с редовни дихателни упражнения . В днешната селекция ви очакват 10 прости упражнения. Повторете всяко от тях, доколкото е възможно. Всеки път ще ви е по-лесно и по-лесно.

Диафрагмално дишане

Диафрагмалното дишане развива долната част на белите дробове. За да го тренирате, трябва да работите със стомаха си. Така че, докато седите, сложете едната ръка на гърдите си, а другата върху корема точно над пъпа. Поемете дълбоко въздух, ще усетите как диафрагмата се спуска и стомахът излиза навън. След това издишайте и глътнете стомаха си, така че диафрагмата да се повдигне.

В същото време не забравяйте, че вдишването винаги се извършва през носа. И издишайте през леко компресирани устни и зъби. В идеалния случай това упражнение трябва да се прави няколко пъти на ден с 10 повторения .

Дишане в долната част на гърдите

Следващото упражнение може да се различава в зависимост от размера на човека . Дина Сейфулина споделя две възможности наведнъж. В първия, поставете ръцете си на долните ребра. При вдишване те трябва да се подуят, а при издишване да се свиват. Но в същото време трябва леко да им помогнете с ръце.

Във втория случай правите същото, но обвийте ръце около себе си, сякаш се прегръщате. Това упражнение може да се повтори 5 до 10 пъти .

Дишане в средния гръден кош

Тук също има два варианта. Поставете ръцете си върху средните ребра и поемете дълбоко въздух. Ребрата отново трябва да се подуят и при издишване те трябва да се компресират с помощта на ръцете ви. Алтернативно, прегърнете се с двете ръце, както в предишното упражнение. Но в същото време ръцете трябва да са на средните ребра.

Комбиниране на два вида дишане

Поставете ръцете си на раменете. Докато вдишвате, повдигнете свити ръце встрани, разтягайки гръдните си мускули. И на излизане, спуснете ръцете си, леко притискайки ребрата си с раменете. Повторете упражнението от 5 до 15 пъти, ако е възможно. Когато ви стане по-лесно да го правите, можете да увеличите темпото.

Работа с гърдите

Следващото упражнение ангажира половината от гърдите. Това е необходимо, за да се разтегнат по-добре дихателните мускули. Докато вдишвате, изпънете лявата си ръка нагоре по тялото над главата, като изпъвате цялата половина на гърдите. Докато издишвате, придърпайте лявата си ръка към гърдите, стискайки я.

Повторете упражнението от лявата и дясната страна 5 до 10 пъти. Но внимавайте за състоянието си. Ако ви е трудно, не се натоварвайте с чести повторения. За начало ще са достатъчни 3-5 пъти.

Синхронизация на дихателните мускули

Поставете двете си ръце хоризонтално пред гърдите си. След това, докато вдишвате, ги разтворете, свързвайки лопатките и разтягайки гръдните мускули. Освен това, докато издишвате, дръжте ръцете си пред себе си напречно, докато спрат. Освен това на изхода гръдните мускули се стягат и коремните мускули се привличат.

Усукване

Докато вдишвате, повдигнете лявата си ръка, сгъната в лакътя нагоре и встрани, разтягайки гръдните и междуребрените мускули. На изхода спуснете ръката си до противоположното коляно, опитвайки се да го докоснете. Не забравяйте да изтегляте коремните си мускули, докато издишвате. Повторете упражненията от лявата и дясната страна 10-15 пъти.

Упражнение за белите дробове

Следващото упражнение има за цел да напълни изцяло дробовете ви с въздух. Докато вдишвате, повдигнете и разтворете ръцете си широко в страни. И на изхода, съединете ръцете си пред себе си, леко закръглете гърба си и стиснете гърдите.

Упражнение за диафрагмата

Това упражнение използва мускулите на гърдите и диафрагмата. И така, надувайте стомаха си, докато вдишвате, повдигате ръцете нагоре и свързвате лопатките си. В същото време обърнете дланите си навън. Докато издишвате, изпънете лопатките, изтеглете стомаха и обърнете ръцете назад.

Упражнение за интензивно възстановяване

Това упражнение е подходящо за тези, които вече са успели да се възстановят след заболяване. Докато вдишвате, направете голям кръг с ръце. След това издърпайте ръцете си надолу, докато издишвате, притискайки ги към ребрата. В този случай издишването трябва да бъде по-силно, принудително.

Същото упражнение може да се направи и в обратна посока. Вдишването започва отдолу, просто трябва да направите кръг с ръцете си. Но докато издишвате, свързвате ръцете си пред себе си. За да завършите този набор, просто посегнете нагоре, докато вдишвате, и спуснете ръцете си, докато издишвате. По този начин можете също да издърпате ребрата от дясната и лявата страна.

Споделяме видео, в което можете по-добре да се запознаете с техниката на упражненията.

Дина Сейфулина препоръчва да се повтаря този комплекс в продължение на 2 месеца . Това важи за хора, които са преживели пневмония и увреждане на повече от 50% от белите дробове. Упражненията трябва да се правят, докато седите. Първо, по този начин определено няма да разтегнете мускулите на гърба си. На второ място, долната част на гърба ви няма да се умори. Освен това е много по-лесно да правите завои и извивки, докато седите.

Дихателната гимнастика след коронавирус е изключително важна за пълното възстановяване на организма. Споделете тази статия със семейството и приятелите си, може да е полезна за тях. И, разбира се, погрижете се за себе си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *