НОВИНИ

Въвеждат нови ограничения за Коледа заради К-19 в София

Предстоят ни нови забрани заради утежнената епидемиологична обстановка у нас заради К-19 , които ще засегнат и коледните празници. Ето какво реши софийският оперативен щаб на свое заседание, а нововъведенията предстои да влязат в сила:

Забранява се разполагането на маси и консумацията на място на територията на откритите Коледните базари в София.

Забранява се и поставянето на открити сцени с провеждане на културна програма. Това реши на свое заседание СОЩ.

коледен базар

Функционирането на базарите ще е разрешено при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Организаторите на Коледните базари трябва да осигурят охрана за спазване на задължителните мерки, като не се допуска струпване на повече хора, въвежда се еднопосочност на движението и трябва да се осигурят отделни вход и изход. На територията на базарите е задължително носенето на предпазни маски от търговците и посетителите.

На територията на общината ще функционират три коледни базара – в пространството на Градската градина, в парка на НДК и на площад Славейков. При установяване на нарушения и неспазване на въведените противоепидемични мерки, пазарите ще бъдат затваряни. На територията на Столична община продължава засиления контрол от служители на СДВР, Общинска полиция, Центъра за градска мобилност, Столичния инспекторат и дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община за спазване на мерките в градския транспорт и търговските обекти.

За периода от 10.10.2020 г. до 18.11.2020 г. са направени 18 636 проверки. От началото на месец ноември екипи на СДВР са проверили 6656 карантинирани лица. От днес, 20 ноември, отвори още един специализиран КОВИД-кабинет към 25 ДКЦ. Така специализираните кабинети за преглед на хора с грипоподобни симптоми към общинските ДКЦ е вече 11. До момента в тях са прегледани 1982 граждани, направени са 1904 антигенни теста, като положителните са  549 или 28% от тестовете.

В началото на следващата седмица софийския оперативен щаб ще вземе решение за обучението в училищата. До 27 ноември учениците от 6 до 12 клас се обучават дистанционно, а учениците от начален етап на образование и 5 клас се обучават присъствено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *