ЗДРАВЕ

Д-р Неделя Щонова разкри своята рецепта срещу коронавируса

Любимата ни телевизионна докторка, неврологът д-р Неделя Щонова, е един от най-позитивните хора, които успяват да заразят със своя оптимизъм и воля за живот околните. Сега водещата на „Духът на здравето“ даде своите безценни съвети по време на пандемия, с които се надява да докосне хората и да ги вдъхнови да не се поддават на паниката, обзела всички.

А да се паникьосаш в така създалата се ситуация, когато от екрана и медиите постоянно ни се припомня броят на заразените и починалите от Ковид-19 , не е никак трудно:

Д-р Неделя Щонова е медик, който не залита в нито една от крайностите на спектъра от препоръки, които ни заливат ежедневно, а ежедневните й срещи в ефир със специалисти й дават възможност да изгради философия за справяне с психозата. В своите послания, тя съветва да се грижим с еднакво усърдие както за тялото, така и за духа си.

Неделя Щонова
Ето и нейните съвети:

Оптимистично намигване
Хора, милички хора, моля ви, не се паникьосвайте! Не се страхувайте. Не се сдухвайте вътрешно. Не занемарявайте здравословното си състояние и особено различните  хронични заболявания. Не допускайте хаос в мислите. И в режима. Паника, страх, тревога… тези неща смазват имунитета! Ковид е тук, ясно!

Като всяка друга инфекция, която се разпространява по въздушно-капков път и тази не може да бъде спряна. Разпространението ѝ единствено може да бъде забавено. Смята се, че разпространението ще спре, когато между 40 и 60% от населението развие имунитет.

Добрата новина е, че при 8 от 10 души заразяването протича без тежки симптоми.
Около 20% от всички разболели се ще имат различни симптоми, подобни на грип, а между 1 и 3 % ще се нуждаят от интензивни грижи.
Нека помним – ако нещо стане, шансът да оздравеем е много висок – 93% от хоспитализираните с Ковид пациенти оздравяват.

Гневът, мракът в душата, горчивина, песимизъм, обезверяване, умопомрачителни вътрешни мъглявини и дъждовни облаци, страх, паника… това е… направо е грях. Страхът разболява. Паниката разболява. Високите нива на тревожност разболяват. Ковид и паника са един коварен дует! Да, вирусът е тук. Да, опасен е. Да, пазете се! И да, животът си тече. Да, нека сме предпазливи, внимателни, да се пазим взаимно!

Ограничаваме контактите, носим маски, мием си ръцете 30 секунди с вода и сапун, храним се рационално, никакви диети, не се презапасяваме с антибиотици, нито пък с хепарин и други антикоагуланти или антиагреганти. За лечение в болница мислим, само когато се появи задух и се нуждаем от допълнително подаване на кислород.
Усмивка, малко повече красота, оптимизъм, вяра, по-ведро настроение… това не е безотговорно или неприлично в тази ситуация. Според мен. Напротив.
Това е имунитет. Това е щит. Дори е… вид отговорност… Хора, пръскайте около себе си радостта и треската да се живее. Радвайте се. Усмихвайте се. Дължим го на имунитета си. На хората около нас. Да бъдем рационални и ведри.

Не обездвижени, уплашени, тъжни и преяли!

Доста хора натрупаха килограми в този коронавирус локдаун – терминът за карантиниране.

Тези килограми трябва да бъдат разтоварени!

Телата ни са създадени в свят на много по-висока физическа активност и са програмирани да се движат и да съхраняват натрупаната енергия по определен начин. Когато енергията не се оползотворява, ние я складираме под формата на мастна тъкан.
Хора, нека опитаме да разкараме мастната тъкан от корема, бедрата и ханша. Малко по малко.

Стъпка по стъпка

Изкуството на малките стъпки е голяма работа!!!
Нека се обърнем към себе си и кротко осъзнаем какво наистина ни прави щастливи. И да си го подарим. Заради уюта в душата, който така ни е необходим, особено сега.
Мен примерно, ме правят щастлива моментите, в които спортувам и когато творя.
Затова сега се прибирам вкъщи и ще се отдам на две неща. На две от 37-те, които ме правят щастлива:

Първо

Стречинг – специфични упражнения за разтягане на мускулите и прилежащите тъкани – сухожилия, лигаменти, съединителна тъкан, периферни нерви. Съществува риск от обездвижването в тази ситуация да ни клеясат ставите. Не бива! Не бива да го допускаме. Клеясалите стави болят.

Огъвкавяването винаги помага!

Правете стречинг 2-3 пъти в седмицата по 30 минути и поддържайте редовно своята гъвкавост.

Във всяка става и ставичка.
Малка и голяма.

Можем да тренираме редовно и плавно всяка става у дома, като си осигурим максимален комфорт с приятна музика, овладяно дишане и на отворен прозорец.
Второ.

Като си направя стречинга ще работя по книгата ми.
Ще пиша. Чувствам се въодушевена да пиша.
Имам страст за това.

Източник: За Жената

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *