НОВИНИ

Доц. Кунчев обяви кои мерки първи ще отпаднат от 21 декември и при какво условие

Обикновено изчисляваме данните на 14-дневна база. Там все още не сме на 1-во място по смъртност. Но България навлезе в най-тежката фаза на пандемията. Това заяви доц. Ангел Кунчев в ефира на Нова телевизия.

„И в момента с нашата заболеваемост не достигаме Белгия, Чехия, Люксембург. Нашата цел е да прекратим това нарастване, както на заболеваемостта, така и на смъртността“, обясни експертът.

По думите му достатъчно опит се е натрупал в света. Държавите, които са се справили най-добре с мерките и спазването им са азиатските страни – Виетнам, Нова Зеландия, Япония, Китай. Там никакви дискусии на наложените мерки няма.

„Така или иначе казахме, че от 21 ще има някакви мерки за смекчаване. Най-амбициозният план е да ги намалим с 25-30%. Ако влезнем в плато. Но това не е нещо, което ще постигне само Министерството на здравеопазването или някоя община, а нещо, което трябва да постигнем всички“, посочи доц. Кунчев.

„В зависимост какви резултати постигнем – или стационирание, или дори намаление на смъртните случаи, ние смятаме да възстановим детските градини и ясли, и да пуснем малките деца до 4-ти клас, защото за тях е най-трудно. Вероятно в последния момент, когато имаме данни за резултатите ще може да кажем кои ограничителни мерки ще отпаднат“, каза още той.

„Ако някой специалист ви каже какво точно ще се случи, бъдете сигурни, че ви лъже. Никоя страна не е готова, защото говорим за пандемия, за извънредни събития. Бях изненадан, че в Швейцария са изчерпали възможността да приемат в интензивни отделения, с нейните пари.

Здравната ни система в момента лекува 6600 души. Ако тръгнем да търсим, ще има случаи на бавна реакция, на грешки. Изписват се между 1000-2000 всеки ден. Системата, която имаме ще се справи с невероятните усилия на всички. Но никой няма да бъде оставен на произвола“, обеща доц. Кунчев.

„Германия все още не стига до единно решение, защото това, което предлага Меркел, не се приема от провинциите. Навременни са мерките, но има два проблема. Единият е недостигът на кадри, другият е недоверие в системата, което води до неспазване на мерките.

Доц. Кунчев обяви и колко заразява един човек в момента – има известно стациониране, малко над 1, много близко до 1. Ако след задействане на мерките, ние ще отчитаме едно плавно намаляване“, посочи той.

В Европа има настроения за изравняване на тези тестове. На обратната страна е Центърът за инфекциозни болести в Атланта. Ако аз съм 100% сигурен в тези антигенни тестове, ще съм за. Но много зависи какви тестове ползваме“, коментира той.

Доц. Кунчев заяви, че целта е който има нужда от медицинска помощ, трябва да я получи, а не да чака с часове.

Той коментира и случаите с пациенти, които са починали, след като са чакали часове за прием в болница.

„Разследването посочи, че има грешки. Бяха посочени конкретни виновници и те бяха наказани. В тази пандемия, няма как да сме сигурни, че няма да има такива грешки. Не трябва да демотивираме колегите“, заяви той.

Доц. Кунчев посочи и ситуацията с ваксините. „Аз много се учудвам, когато някой казва коя ваксина е най-добра. В момента, нито една ваксина няма разрешение. Най-кошмарното е създаването на логистика за една такава ваксина. Но ние нямаме избор. Участваме с всички страни в Европа. Купуват се такива хладилници. Както и във всички 28 РЗИ-та.

В момента разработваме българския имунизационен план. Доставките в никой случай няма да дойдат едновременно. Ще започнем със здравните работници, с хората в социалните домове, хората в логистични. Ако има конспиративни теории, те абсолютно ще блокират ваксинирането. Докато други страни са ваксинирали обществата си, ние ще се опитваме да убеждаваме хората. Ние може само да кажем истината и фактите. Който иска да вярва. На сила здраве няма“, завърши той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *