СВОБОДНО ВРЕМЕ

Реабилитация за Мангъров! От БАН признаха: Швеция доказа, че колективният имунитет не е мит

Швеция доказа твърдо мита за колективния имунитет. Смъртността е обективния показател за това.

550 души са починали на 1 млн. души, а сега почти нямат случаи на коронавирус. Рисковите контингенти могат да се скрият за две седмици, но след това отново ще се срещнат с вируса. Това заяви доц. Андрей Чорбанов от катедра „Имунология“ към БАН в ефира на Нова телевизия.

„Груповият имунитет е нещото, което може да спре вируса. Докато има потенциални носители, то съществува и риск. Не може да се каже наизуст колко ще отнеме колективния имунитет. Тънкият момент е, че не знаем за колко време е този имунитет“, каза той.

Правилният подход бе младите хора да контактуват изключително интензивно, но да са скрити рисковите групи, каза доц. Чорбанов.

Той бе категоричен, че не смята, че трябва да се ограничават училищата. „Не ми се вижда резонно в час да са без маски и след училище да са, а в коридорите да са с маски“, подчерта той.

Припомняме, че изключителен поддръжник на теорията за колективния имунитет, наложена в Швеция, бе доцент Атанас Мангъров. Той обаче отнесе изключително много критики от Националния оперативен щаб и властта за позицията си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *