НОВИНИ

България обявява план срещу COVID-19

България обявява извънреден план срещу коронавируса. В Министерски съвет от 10,00 часа  говорят министър Костадин Ангелов, генерал професор Венцислав Мутафчийски, професор Балтов, шеф на „Пирогов“, доцент Кунчев.

„В изпълнение на решението на Народното събрание беше разработен генеричен план при всякакви епидемии. За грип, бактерии,  няма значение. Имаме план – как да прекъснем процеса, да намалим броя на заразените лица, да намалим смъртността, да осигурим ваксини“, уточни доцент Ангел Кунчев, главен здравен инспектор.

Планът също включва запазване на ключовите дейности на държавата, процесите по снабдяване със суровини и т.н.  Кунчев също така включи в програмата и разясняване на всеки проблем и достоверност на информацията.

И даде пример с ваксините, където много хора не вярват, а това създава проблеми при създаване на колективен имунитет.

До четвъртък ще има национален план на ваксиниране срещу COVID-19. Председател на Национален съвет за ваксинацията става професор Гигов, директор на БЧК.

Здравният министър го нарече безспорен авторитет, който се справя отлично с логистика и медицински проблеми

Другата сряда Министерски съвет ще гласува плана за ваксинация, уточни проф. Ангелов.

Той подчерта още веднъж, че ваксините ще са БЕЗПЛАТНИ И НАПЪЛНО ДОБРОВОЛНИ.

В София ще има два хладилника за новата ваксина на „Пфайзер“, единият ще е в Бургас. Те ще осигурят логистиката на първата фризерна ваксина. Организацията е направена, гарантира министър Ангелов.

Професор Мутафчийски поздрави професор Гигов за избора и го нарече изключителен професионалист, който на практика е изградил здравната система на Алжир. Шефът на БЧК е бивш кадър на ВМА.

Генерала съобщи, че болницата му вече очаква три фризера с огромен обем, които ще съхраняват ваксини не само на ВМА, но и на цялата здравна система.

До сега България е изхарчила над 2 милиарда лева заради пандемията. Само парите за медици на първа линия стигат 80 милиона лева на месец, каза министър Костадин Ангелов. Те вероятно ще стигнат 100 милиона, прогнозира професорът.

Министър Ангелов заяви, че властите са наясно с всички номера, които се опитват да заобиколят заповедите, довели до частичен локдаун. „Трудно е да проверим навсякъде. Просто оправям апел – пращайте ни сигнали, когато имате информация за нарушаване“, призова професор Ангелов.

Той сподели, че държавата е изключително толерантна към спорта, който продължава в голямата си част. Професорът напомни, че всички останали ще търпят едва 3 седмици.

„Ако мерките дават резултати, първо ще отворим яслите и детските градини“, сподели още здравният министър.

Ваксината срещу коронавирус е като другите – пациентът трябва да е здрав. Първо ще бъдат ваксинирани рисковите групи. Едва след това ще се включат личните лекари, които ще имунизират желаещите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *